Experții în inteligență artificială (AI) și publicul și-au exprimat îngrijorarea că Legea UE privind reglementarea AI este amenințată de lobbyiștii care încearcă să elimine reglementările propuse pentru sistemele AI puternice cunoscute sub numele de modele de bază, potrivit Euronews.
Experții au semnat o scrisoare deschisă prin care cer guvernelor europene să reglementeze AI, mai degrabă decât să lase companiile să facă acest lucru ele însele, în timp ce blocul comunitar se pregătește să finalizeze proiectul său emblematic pentru reglementarea AI în 6 decembrie.
În scrisoarea adresată președintelui francez Emmanuel Macron, prim-ministrului Italiei Giorgia Meloni și cancelarului german Olaf Scholz, Atomico, un ONG european pentru mass-media științifică și democrație, a spus că reglementarea este amenințată din cauza „respingerii” acestor guverne care sunt în favoarea reglementării companiilor de AI.
Scrisoarea din 26 noiembrie susține că acest lucru a întârziat aprobarea Legii AI și că, dacă o companie se auto-reglementează, aceasta pune în pericol drepturile omului, deoarece „poate acorda prioritate profiturilor iar nu siguranței publice și preocupărilor etice”.
Negocierile păreau să ajungă la un consens la sfârșitul lunii octombrie, dar au fost întrerupte în noiembrie deoarece Franța, susținută de Germania și Italia, s-a opus regulilor obligatorii pentru modelele fundamentale.
Între timp, mai mult de două treimi dintre cetățenii europeni susțin reglementarea modelelor fundamentale, potrivit sondajului european Control AI publicat miercuri de YouGov.
Peste 80% dintre cei 1.000 de respondenți din Franța, Germania, Italia și Spania au spus că doresc ca firmele care creează modele AI să fie răspunzătoare legal pentru daune, în loc să transfere vina asupra întreprinderilor mici și mijlocii care le distribuie sau către utilizatorii.
Un oficial anonim al Parlamentului European a descris această mișcare drept o „declarație de război” asemănătoare cu adoptarea unei legi privind clima care exclude companiile petroliere.
Spania, care deține în prezent președinția UE și negociază în numele țărilor UE, caută un mandat revizuit al Actului AI. Prima parte a mandatului va fi discutată miercuri la Comitetul Reprezentanților Permanenți.