More

    Clujenii de la ZettaCloud, printre startup-urile locale de tehnologie recunoscute la nivel regional într-un top Deloitte

    Compania clujeană ZettaCloud se află printre laureații programului Deloitte Technology Fast50 Europa Centrală, la categoria Impact Stars.

    Deloitte Technology Fast 50 în Europa Centrală este un program care recunoaște și profilează companiile de tehnologie din regiune care s-au remarcat printr-o creștere rapidă. Programul, care se află acum în al 24-lea an, face un clasament al primelor 50 de companii de tehnologie publice sau private care au cea mai rapidă creștere.

    ”Astăzi este mai umilitor ca niciodată să luăm în considerare cât de repede și cât de departe a evoluat tehnologia în cei 24 de ani de la lansarea programului. Este o perioadă care a cunoscut progrese fără precedent, cu inovații precum inteligența artificială și realitatea augmentată, rețelele mobile și ecranul tactil, cititoare electronice, mașini autonome și electrice, imprimare 3D, NFT, blockchain, soluții uimitoare de comerț electronic și multe alte tehnologii utilizare de zi cu zi. Prin urmare, clasamentul Fast 50 CE din acest an oferă oportunitatea de a afla despre noua generație de gânditori creativi și vizionari
    care conduc progresul tehnologic progresiv, dar esențial, care ne va deveni familiar tuturor în anii următori.”, a spus Jiří Sauer, Partener, Regional Technology Fast 50 CE Programme Leader.

    Câștigătorii premiului Technology Fast 50 pentru anul 2023 sunt determinați pe baza creșterii veniturilor din ultimii patru ani (2019-2022). Companiile trebuie să aibă venituri din exploatare în anul de bază (2019) de cel puțin 50.000 EUR, la fel și în 2020 și 2021, iar pentru anul trecut fiscal (2022) veniturile ar trebui să fie de cel puțin 100.000 EUR.

    Un alt criteriu luat în considerare de Deloitte în alcătuirea topului este ca aceste companii să aibă proprietatea intelectuală proprie sau tehnologie proprietară, vândută către clienți sub formă de produse care se constituie pentru majoritatea companiei în venituri din exploatare. De asemenea, companiile trebuie să aibă sediul într-o țară din Europa Centrală (Albania, Bulgaria, Bosnia & Herţegovina, Croaţia, Cehia, Republica, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia sau Slovenia) și să aibă o structură a acționariatului care exclude apartenența ca filială deținută majoritar de o altă entitate.

    “Mulțumim Deloitte pentru includerea companiei noastre în Deloitte Technology Fast 50. Este măgulitoare această recunoaștere și demonstrează că drumul pe care suntem este unul corect. Produsele noastre sunt ușor de instalat și rulează cu modelele de AI criptate și cu API-uri pentru integrare. Mai mult de atât, orice companie care lucrează cu documente, cu conținut digital, poate să beneficieze de acest gen de soluții, fie că e vorba de instituții guvernamentale sau companii din domeniul telecom, bancar sau healthcare. De exemplu, gigantul american Veritone integrează soluțiile noastre în platforma lor de media analytics AIWare, iar Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, CNRS, ne utilizează pentru organizarea inteligență a arhivelor istorice pentru a facilita accesul cercetătorilor. Mai nou, am început să colaborăm cu companii de servicii din zona de Robotic Process Automation, în România și Elveția, pentru automatizarea proceselor de suport clienți sau asigurări de sănătate, unde produsele noastre înțeleg automat contextul și informația din emailuri și documente.”, spune George Bara, co-fondator al companiei.

    Zetta Cloud – o companie românească specializată în soluții de Inteligență Artificială

    Zetta Cloud (ZA Cloud SRL) este o companie specializată în soluții de inteligență artificială, care – în 2022 – și-a dublat veniturile față de anul precedent, creșterea fiind asigurată aproape exclusiv din comercializarea de licențe pentru produsele software dezvoltate de companie.

    Creșterea comercială a companiei vine pe fondul atingerii de market fit pentru cele trei produse de Inteligență Artificială: TrustServista, Intellidockers și Factory – care reprezintă singura soluție românească end-to-end de Analiză Automată de Text Adaptivă care permite analiza automată ale documentelor și conținutului web la scară largă și în infrastructura clientului.

    Compania clujeană este specialistă în dezvoltarea și productivizarea de soluții de Inteligență Artificială cu ajutorul procesului de învățarea automată (Deep Learning) și rețele neuronale. Algoritmii sunt axați pe înțelegerea automată a textului, prin replicarea unor procese cognitive specific umane: sumarizare, clasificare, analiza de sentiment, extragere de cuvinte cheie, extragere text din imagini, comparație semantică. Dezvoltarea acestor algoritmi se face pentru peste 40 de limbi, inclusiv limba română, și pornește cu colectarea și adnotarea de date de antrenare.

    Utilitatea acestor algoritmi este una orizontală, pentru toate industriile.

    Cifra de afaceri a Zetta Cloud (www.zettacloud.ro) a ajuns în 2022 la 370,000 EUR, creștere de 100% față de 2021 și cu un profit de 176,000 EUR, adică 47% din venituri. Această creștere a fost asigurată de vânzările de licențe către clienții companiei din România, SUA, Italia, Franța sau Hong Kong. Ținta companiei pentru 2023 este o creștere de 75% a veniturilor față de 2022, la 650,000 EUR.

    Istoria companiei

    Zetta Cloud este o companie cu capital integral românesc înființată în 2013 de către specialiștii IT Emil Ștețco, George Bara și Sebastian Ioniță. Compania și-a început activitatea cu lansarea primei aplicații mobile de știri personalizate din România – Știrili https://www.stirili.ro/ – care este încă folosită zilnic de zeci de mii de români. În 2017, ca urmare a unui grant de 50,000 de euro câștigat de la Google Digital News Innovation Fund (DNI), compania a dezvoltat platforma de analiză și detectare automată de conținut de tip “fake news” – TrustServista www.trustservista.com, platformă folosită în prezent de către organizații media și guvernamentale din țară și străinătate.

    Începând cu anul 2019, compania clujeană Zetta Cloud a investit în implementarea unei soluții complete de analiză automată de text pentru eficientizarea proceselor de triaj de date, automatizarea de procese (RPA) și suport analiză de business și intelligence: IntelliDockers www.intellidockers.com. Soluția are particularitatea că poate fi rulată atât în cloud, cât și on premises, pentru o securitate completă a datelor clientului. Mai mult de atât, este singura soluție de acest tip care suportă în mod integral algoritmi pentru limba română, pe lângă celelalte 40 de limbi suportate. Modulul Intellidockers Factory https://factory-nocode.ai/, pe scurt Factory, a fost de asemenea lansat în 2021, pentru a permite utilizatorilor non-tehnnici să își creeze proprii algoritmi de analiză automată de text, fără a avea cunoștințe de data science sau machine learning, soluție de “no-code AI” care a fost rapid adoptată în sectorul public și în zona de industrii reglementate (telecom, energie, finanțe-bănci) unde securitatea datelor este importantă.

    Zetta Cloud este membru fondator al Clusterului de Excelență în Securitate Cibernetică CYSCOE, cât și membru al organizației europene Language Technology Industry Association LT-I cu sediul la Bruxelles. Din februarie 2023 compania a aderat la Cluj IT Cluster, cel mai mare cluster de profil din România.

    Mai jos puteți analiza întregul raport Deloitte

    ce-technology-fast-50-report-2023

    andrei.nistor

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...