Directorul executiv al Binance, Changpeng Zhao, a demisionat după ce a pledat vinovat pentru încălcări ale legii legate de spălarea banilor. Departamentul de Justiție a declarat că solicită ca Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din lume, să plătească penalități de 4,3 miliarde de dolari, scrie BBC.
“Am făcut greșeli și trebuie să îmi asum responsabilitatea. Asta este cel mai bine pentru comunitatea noastră, pentru Binance și pentru mine”.
Changpeng Zhao
Departamentul de Justiție a spus că Binance a ajutat utilizatorii să evite sancțiuni de aproape 900 de milioane de dolari în întreaga lume. Binance, care este înregistrată în Insulele Cayman, este cunoscută drept cea mai mare platformă din lume pentru cumpărarea și vânzarea de criptomonede și alte active digitale.
„Binance a permis tranzacții între utilizatorii americani și iranieni și a facilitat tranzacții de milioane de dolari între utilizatorii americani și utilizatorii din Siria și în regiunile ucrainene ocupate de Rusia, Crimeea, Donețk și Luhansk”.
Departamentul de Justiție
Departamentul de Justiție a mai spus că Binance a făcut ca transferul banilor între infractori și teroriști să fie mai ușor. Între august 2017 și aprilie 2022 au existat transferuri directe de aproximativ 106 milioane de dolari în bitcoin către portofelele Binance.com de la Hydra.
Hydra a fost o piață populară de darknet din Rusia, folosită frecvent de criminali, care a facilitat vânzarea de bunuri și servicii ilegale. Binance trebuie să raporteze acum autorităților federale activitățile suspecte.
„Acest lucru va promova investigațiile noastre penale privind activitățile cibernetice maligne și strângerea de fonduri pentru terorism, inclusiv utilizarea schimburilor de criptomonede pentru a sprijini grupuri precum Hamas”.
Departamentul de Justiție
În martie, autoritățile americane de reglementare au încercat să interzică Binance, susținând că firma a funcționat ilegal și au acuzat-o că a încălcat numeroase legi financiare din SUA, inclusiv reguli menite să împiedice spălarea banilor. La acea vreme, Binance și-a apărat practicile și a spus că a făcut „investiții semnificative” pentru a se asigura că utilizatorii americani nu sunt activi pe platformă, și a blocat inclusive utilizatorii identificați drept cetățeni sau rezidenți americani sau care au un număr de telefon mobil din SUA.
Firma a fost implicată într-un alt proces în iunie, când a fost acuzată de înșelăciune de către Securities and Exchange Commission (SEC). Agenția a spus că platforma de tranzacționare și Zhao, fondatorul acesteia, au ignorat regulile menite să protejeze investitorii, pentru a continua să opereze în SUA.
Autoritățile americane s-au angajat să folosească legile existente pentru a elimina frauda și alte probleme din industria cripto, mai ales după prăbușirea dramatică a rivalului Binance FTX de anul trecut. La începutul acestei luni, Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, a fost găsit vinovat de fraudă.