Un nou raport privind angajarea și ratele de creștere în rândul startup-urilor publicat de hrtech Ravio arată că angajările în companiile tehnologice europene sunt acum de domeniul trecutului, iar un număr tot mai mare de firme și-au mutat atenția către retenția salariaților, scrie tech.eu.
Ca răspuns la condițiile pieței, startup-urile europene se concentrează din ce în ce mai mult pe păstrarea angajaților și pe egalitatea salarială.
Pe lângă creșterea salariilor de bază (dar încă mai mici față de acum un an), startup-urile lucrează și la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați și la crearea unui mediu de lucru egalitarist.
Anul trecut a fost caracterizat de un mediu economic cu dobânzizero, politici de lucru la distanță și un val de demisii. În cele din urmă, acest lucru a dus la rate mari de angajare dintr-o bază redusă de talente.
Astăzi, mediul tehnologic european se confruntă cu o scădere a finanțării din partea firmelor de venture capital, aproape nicio listare la bursă, rate ale dobânzilor în creștere și un accent sporit pe profitabilitate.
Toate aceste elemente conduc la o abordare diferită a politicilor de angajare în rândul companiilor de tehnologie.
Afirmând această realitate, cifrele Ravio arată că angajările în startup-urile europene au scăzut cu aproape 40% de la an la an. Când se examinează startup-urile mai avansate, acest procentaj crește la 50%.
„Sperăm să îi ajutăm nu numai pe angajatorii din start-upuri să navigheze în această nouă realitate economică, ci și pe angajații să înțeleagă cum arată plata corectă pentru ei pe această piață a muncii”.
fondatorul Ravio și co-CEO Roy Blanga
Perioada din timpul și de după pandemie a fost caracterizată de o cerere fără precedent pentru talentele tehnologice, ceea ce a rezultat în pachete de compensare mai mari.
Astfel, chiar și cu instabilitățile macroeconomice mondiale și ratele mai ridicate ale inflației, angajații dintr-un start-up s-ar putea aștepta la o creștere medie a salariului de aproximativ 8%, o cifră mult peste standardul industriei non-tech de aproximativ 2-3%.
Adaptandu-se la noile condiții de piață, majoritatea startup-urilor (55%) urmăresc să mențină numărul de angajați la același nivel în primul semestru al anului 2024.
Cu o cerere mai scăzută de noi angajați și un accent mai mare pe stabilitatea financiară, companiile de tehnologie au bugetat o creștere a salariilor de bază cu 4,8%, în scădere cu 40% față de anul precedent.
„Mediul economic actual pune o presiune enormă asupra liderilor de resurse umane, care sunt provocați să facă și mai mult cu mai puțin. Având în vedere bugetele limitate, există o nevoie din ce în ce mai mare de a folosi stimulente care nu sunt în numerar, cum ar fi capitalul propriu și beneficiile, pentru a ajuta la păstrarea și motivarea celor mai buni oameni”.
Raymond Siems Ravio, co-fondator și Chief Product and Technology Officer
Pe măsură ce Directiva UE privind transparența salariilor intră în vigoare în 2024, startup-urile sunt presate să aducă îmbunătățiri în ceea ce privește egalitatea de remunerare între femei și bărbați. Raportul evidențiază că în C-suite, femeile au cea mai scăzută reprezentare, de doar 19%, iar în ceea ce privește salariile medii nu există nicio diferență între sexe.
Diferența de remunerare între femei și bărbați este cea mai mare pentru contribuabilii individuali, unde femeile reprezintă 41% din forța de muncă, dar câștigă cu 22% mai puțin decât omologii lor de sex masculin.