Unii investitori ai OpenAI, creatorul ChatGPT, explorează varianta deschiderii unor procese împotriva consiliului de administrație al companiei, după ce directorii l-au înlăturat în weekend pe CEO-ul Sam Altman și au declanșat un potențial exod în masă al angajaților, au declarat luni pentru Reuters surse familiare cu chestiunea.
Sursele au spus că investitorii lucrează cu consilieri juridici pentru a studia opțiunile pe care le au. Investitorii își fac griji că ar putea pierde sute de milioane de dolari pe care i-au investit în OpenAI, cu potențialul unui colaps al acestui start-up de AI generativ.
Microsoft deține 49% din companie, potrivit unor surse familiare cu problema. Alți investitori și angajați controlează 49%, iar diferența de 2% aparține deținute de firma-mamă a OpenAI.
Consiliul de administrație al OpenAI l-a concediat vineri pe Altman, iar până luni, majoritatea celor peste 700 de angajați ai OpenAI au amenințat că vor demisiona dacă firma nu înlocuiește consiliul de administrație.
OpenAI este controlat de compania sa mama, o firmă nonprofit, care, conform site-ului OpenAI, a fost creată pentru a aduce beneficii „umanității, iar nu investitorilor în OpenAI”.
Drept urmare, angajații au mai multă putere în a face presiuni asupra consiliului decât investitorii de risc care au ajutat la finanțarea companiei, a spus Minor Myers, profesor de drept la Universitatea din Connecticut.
Aceasta este o caracteristică, nu o eroare a structurii OpenAI, care a început ca o organizație nonprofit, dar a adăugat o filială comercială în 2019 pentru a strânge capital. Menținerea controlului asupra operațiunilor a permis organizației nonprofit să își păstreze „misiunea de bază, guvernanța și supravegherea”, potrivit site-ului web al companiei.