Multe dintre autoritățile monetare ale lumii caută îndrumări cu privire la cel mai bun mod de a crea și implementa monedele digitale emise de băncile centrale (CBDC). Potrivit unei postări pe blogul Fondului Monetar Internațional, monedele digitale pot îmbunătăți sistemele de plată, precum și incluziunea financiară, cu condiția să fie concepute corespunzător. Dacă nu, ar putea prezenta riscuri.
Deși nu toate țările pot fi interesate imediat de implementarea CBDC, multe țări explorează această variantă, astfel încât vor avea opțiunea de a le introduce în circulație în viitor. Este mai probabil ca beneficiile să vină în timp, ca urmare a politicilor urmate de țări și a răspunsului sectorului privat, precum și a evoluției tehnologiei.
În cele mai multe cazuri, ar fi util ca țările să continue să exploreze CBDC, cu atenție și sistematic, așa cum a remarcat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, în discursul său recent la Festivalul Fintech din Singapore.
Bahamas, Jamaica și Nigeria au introdus deja CBDC, iar peste 100 de țări sunt în stadiul de explorare a acestei opțiuni. Bancherii centrali din Brazilia, China, zona euro, India și Regatul Unit sunt printre cei din fruntea plutonului celor care analizează introducerea CBDC.
FMI a lansat recent un manual virtual CBDC pentru a colecta și a împărtăși cunoștințele sale cu factorii de decizie din întreaga lume și pentru a servi drept bază pentru angajamentul FMI în relația cu autoritățile naționale.
Privind în perspectivă, FMI va continua să evalueze efectele potențiale ale CBDC-urilor asupra mai multor domenii, de la stabilitatea financiară la securitatea cibernetică și plățile transfrontaliere.
FMI va continua să asiste țările care explorează CBDC, împreună cu eforturile altor organisme globale, cum ar fi Banca ReglementElor Internaționale.
FMI
Potrivit Băncii Internaționale a Reglementelor (BIS), interesul pentru CBDC a crescut ca răspuns la schimbările petrecute în rândul plăților, finanțelor și tehnologiei, precum și ca urmare a perturbărilor cauzate de Covid-19. Un sondaj din 2021 al BIS în rândul băncilor centrale a constatat că 86% cercetează în mod activ potențialul CBDC, 60% experimentează deja această tehnologie și 14% implementau proiecte pilot.
În termeni simpli, o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) ar fi o bancnotă digitală. Poate fi folosită de persoane fizice pentru a face plăți. Băncile centrale examinează dacă CBDC le-ar putea ajuta să își atingă obiectivele, cum ar fi protejarea încrederii publicului în bani, menținerea stabilității prețurilor și asigurarea unor sistemele și infrastructuri de plată sigure și rezistente.
Dacă au succes, CBDC-urile ar oferi garanția că, pe măsură ce economiile se digitalizează, publicul larg va păstra accesul la cea mai sigură formă de bani – o creanță asupra unei bănci centrale. Acest lucru ar putea promova diversitatea opțiunilor de plată, ar putea face plățile transfrontaliere mai rapide și mai ieftine, ar putea crește incluziunea financiară și ar putea facilita transferurile fiscale în perioade de criză economică (cum ar fi o pandemie).