Meta este prima companie Big Tech care a făcut, miercuri, apel împotriva desemnărilor de „gatekeeper” pentru platformele sale Messenger și Marketplace, o mișcare prin care contestă noile reguli ale Uniunii Europene care stabilesc ce trebuie și ce nu trebuie făcut în sectorul serviciilor online, relatează Reuters.
Ca parte a celei mai recente acțiuni împotriva Big Tech, UE a ales în septembrie 22 de servicii „gatekeeper”, care aparțin celor mai mari șase companii de tehnologie din lume, pentru a face față noilor reguli în baza Digital Markets Act (DMA).
Facebook, Instagram, Marketplace și WhatsApp au fost incluse în această categorie, care a fost concepută pentru a egaliza condițiile de joc între companiile Big Tech și concurenții mai mici.
„Acest recurs urmărește clarificări cu privire la anumite puncte de drept cu privire la desemnările Messenger și Marketplace în cadrul DMA. Nu modifică și nu diminuează angajamentul nostru ferm de a respecta DMA și vom continua să lucrăm constructiv cu Comisia Europeană pentru a ne pregăti pentru conformare”.
un purtător de cuvânt al Meta
Compania a spus că nu va contesta desemnarea de gatekeeper pentru Facebook, Instagram și WhatsApp. Marketplace este un serviciu de la consumator la consumator, așa că nu poate intra în definiția unui serviciu de intermediere online, iar Messenger este pur și simplu o funcționalitate de chat a Facebook, a spus compania.
DMA solicită Microsoft, Apple, Alphabet) Google, Amazon, Meta și TikTok să permită accesul aplicațiilor terțe sau magazinelor de aplicații pe platformele lor și, de asemenea, să permită utilizatorilor să schimbe aplicațiile implicite cu altele.
Autoritățile de reglementare antitrust din UE investighează dacă Bing de la Microsoft și iMessage de la Apple ar trebui să respecte noile reguli. Microsoft și Google au spus că nu vor contesta desemnările DMA, în timp ce încă nu este clar ce va face TikTok.
În temeiul Regulamentului privind piețele digitale (DMA), Comisia Europeană a desemnat în septembrie 2023 șase controlori de acces (gatekeepers), și anume Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft. În total, au fost desemnate 22 de servicii de platformă esențiale furnizate de controlorii de acces. Cei șase controlori de acces vor avea la dispoziție șase luni pentru a se conforma pe deplin obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind piețele digitale în ceea ce privește fiecare dintre serviciile de platformă esențiale desemnate pe care le furnizează.
În temeiul Regulamentului privind piețele digitale, Comisia Europeană poate desemna drept „controlori de acces” platformele digitale care oferă un punct de acces important între companii și consumatori în ceea ce privește serviciile de platformă esențiale.
Scopul Regulamentului privind piețele digitale este de a-i împiedica pe controlorii de acces să impună condiții inechitabile firmelor și utilizatorilor finali și de a garanta caracterul deschis al serviciilor digitale importante.