More

    AI a negociat în premieră un contract comercial și niciun om nu a fost implicat în proces

    Inteligența artificială (AI) a demonstrat, în premieră, capacitatea de a negocia cu o altă AI un contract în mod autonom, fără nicio implicare umană, scrie CNBC. Firma britanică de inteligență artificială Luminance a dezvoltat un sistem de inteligență artificială bazat pe propriul model de limbaj mare (LLM) pentru a analiza și a face modificări automate în contracte.

    LLM-urile sunt un tip de algoritm AI care poate realiza procesarea și generarea limbajului cu scop general.

    „AI se ocupă de negocierile de zi cu zi, lasând avocații să își folosească creativitatea acolo unde contează și să nu fie blocați în acest tip de muncă. Aceasta este doar negocierea AI cu AI, chiar de la deschiderea unui contract în Word până la negocierea termenilor și apoi trimiterea lui la DocuSign. AI se ocupă acum de tot și nu este doar instruită din punct de vedere legal și înțelege și afacerea în care este implicată.”

    Jaeger Glucina, șef de personal și director general al Luminance

    Jaeger Glucina, șef de personal și director general al Luminance, a declarat că noua inteligență artificială a companiei își propune să elimine o mare parte din documentele pe care avocații trebuie să le completeze zilnic. Funcția Autopilot a lui Luminance este mai avansată decât Lumi, chatbot-ul de tip ChatGPT al Luminance.

    Acest instrument, despre care Luminance spune că este conceput pentru a acționa mai mult ca un „copilot” legal, le permite avocaților să revizuiască părți ale unui contract pentru a identifica eventualele greșeli și clauze care ar putea fi problematice.

    Cu Autopilot, software-ul poate funcționa independent de o ființă umană, deși oamenii sunt încă capabili să revizuiască fiecare pas al procesului, iar software-ul păstrează un jurnal al tuturor modificărilor făcute de AI.

    CNBC a aruncat o privire asupra tehnologiei în acțiune într-o demonstrație la birourile Luminance din Londra. Este super rapid. Au fost analizate clauze, s-au făcut modificări, iar contractul a fost finalizat în câteva minute.

    Există doi avocați de ambele părți ale acordului: un consilier general al Luminance și un consilier general pentru unul dintre clienții Luminance,  firma de cercetare ProSapient. Două monitoare de o parte și de alta a camerei arată fotografii ale avocaților implicați, dar forțele care conduc analiza contractului, analizează conținutul acestuia și fac recomandări sunt în întregime AI.

    În cadrul demonstrației, negociatorii AI merg înainte și înapoi pe un acord de nedivulgare, sau NDA, pe care o parte dorește ca cealaltă parte să-l semneze. NDA-urile sunt un obstacol în profesia de avocat, nu în ultimul rând pentru că impun limite stricte de confidențialitate și necesită un control îndelungat, a spus Glucina.

    „Echipele comerciale așteaptă adesea echipele juridice pentru a-și finaliza NDA-urile pentru a trece la etapa următoare. Scăpând de asta, va avea un efect uriaș asupra tuturor părților afacerii.”

    Jaeger Glucina, șef de personal și director general al Luminance

    Echipele juridice își petrec aproximativ 80% din timp examinând și negociând documente de rutină. Software-ul Luminance începe prin a evidenția clauzele litigioase. Aceste clauze sunt apoi schimbate în ceva mai potrivit, iar AI-ul păstrează un jurnal al modificărilor făcute pe parcursul procesului. Inteligența artificială ia în considerare preferințele companiilor cu privire la modul în care acestea negociază în mod normal contractele.

    De exemplu, NDA sugerează un termen de șase ani pentru un contract. Dar asta contravine politicii Luminance. AI recunoaște acest lucru, apoi îl poate reformula automat pentru a introduce un termen de trei ani pentru acord.

    Luminance nu a dezvăluit costul de achiziție a software-ul. Compania vinde abonamente anuale care permit utilizatorilor să acceseze produsele sale, iar printre clienții săi se află firme precum Koch Industries și Hitachi Vantara, precum și firme de consultanță și avocatură.

    Fondată în 2016 de matematicieni de la Universitatea din Cambridge, Luminance oferă software de analiză a documentelor juridice menit să ajute avocații să devină mai eficienți. Compania folosește o platformă bazată pe inteligență artificială și învățare automată pentru a procesa seturi de date mari, complexe și fragmentate de documentație juridică, permițând managerilor să atribuie cu ușurință sarcini și să urmărească progresul unei întregi echipe juridice.

    Luminance este susținut de Invoke Capital, un fond de capital de risc înființat de antreprenorul din domeniul tehnologiei din Marea Britanie Mike Lynch, Talis Capital și Future Fifty.

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...