More

  Industria semiconductorilor se redresează, după un an cu vânzări scăzute de PC-uri şi console de jocuri video

  Sectorul global al semiconductorilor dă semne de redresare după ce a suferit în ultimul an din cauza vânzărilor scăzute de PC-uri şi console de jocuri video, potrivit lui Bogdan Maioreanu, analist eToro.

  “Vânzările de semiconductori la nivel mondial au totalizat 134,7 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2023, o creştere de 6,3% faţă de trimestrul anterior, dar în continuare în scădere cu 4,5% faţă de al treilea trimestru din 2022. Redresarea este însă inegală. Potrivit Asociaţiei Industriei de Semiconductori, în ultimul trimestru, vânzările de semiconductori au crescut în Europa cu aproape 7%, au scăzut în America cu 2%, iar în China au scăzut cu peste 9%, de la an la an”.

  analist eToro, Bogdan Maioreanu

  Livrările de PC-uri au scăzut cu 7,6% de la an la an în al treilea trimestru din 2023, cu 68,2 milioane de PC-uri livrate, potrivit rezultatelor preliminare ale International Data Corporation, în condiţiile în care cererea şi economia globală rămân scăzute.

  Potrivit sursei citate, există însă semne de redresare, livrările de PC-uri înregistrând creşteri în fiecare dintre ultimele două trimestre ceea ce indică că piaţa a trecut de partea inferioară a depresiunii. Acest lucru are un impact asupra afacerilor producătorilor de microprocesoare Intel şi AMD.

  AMD şi-a anunţat marţi rezultatele financiare pentru al treilea trimestru al anului 2023, înregistrând venituri de 5,8 miliarde de dolari, în creştere cu 4% faţă de anul trecut şi un profit diluat pe acţiune de 0,70 dolari. Acest rezultat se datorează în parte creşterii vânzărilor de procesoare pentru PC din seria Ryzen 7000 ale companiei precum şi “vânzărilor record de procesoare pentru servere”.

  “Nu toate segmentele de afaceri au avut aceeaşi performanţă. Veniturile din segmentul Data Center au fost de 1,6 miliarde de dolari, staţionare faţă de anul trecut, iar veniturile din segmentul clienţi au fost de 1,5 miliarde de dolari, în creştere cu 42% faţă de anul trecut, determinate în principal de creşterea vânzărilor de procesoare mobile Ryzen. Veniturile din segmentul Gaming au fost de 1,5 miliarde de dolari, în scădere cu 8% de la an la an, în principal din cauza scăderii veniturilor din segmentul semi-custom, parţial compensate de creşterea vânzărilor de GPU-uri AMD Radeon. Veniturile din segmentul Embedded au fost de 1,2 miliarde de dolari, în scădere cu 5% de la an la an, în principal din cauza unei scăderi a veniturilor pe piaţa comunicaţiilor”.

  analist eToro, Bogdan Maioreanu

  AMD a oferit o perspectivă moderată pentru al patrulea trimestru, citând fragilitatea din anumite domenii, inclusiv a cipurilor utilizate în jocurile video. Însă compania a sugerat că piaţa PC-urilor se îmbunătăţeşte şi a prognozat venituri de peste 2 miliarde de dolari din cipurile sale avansate de inteligenţă artificială pentru anul viitor, ceea ce a stimulat o creştere de 6% a acţiunilor sale la începutul zilei de miercuri.

  Cel mai mare rival al AMD, Intel, a înregistrat rezultate mai bune decât aşteptările, cu venituri de 14,2 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, dar în scădere cu 8% faţă de anul trecut. Cifrele sunt în scădere de la an la an, vânzările din domeniul Client Computing reducându-se cu 3%, cele din Data Center şi AI cu 10%, iar reţelele cu 32%.

  Dar Intel deschide noi facilităţi de producţie în Europa pentru a crea un lanţ de aprovizionare echilibrat din punct de vedere geografic, sigur şi rezistent la presiunile geopolitice. Intel a deschis o nouă fabrică (Fab 34) în Leixlip, Irlanda, în timpul trimestrului anterior. Compania va deschide şi o unitate de fabricare a waferelor în Magdeburg, Germania, şi o unitate de asamblare şi testare în Wroclaw, Polonia.

  Până în prezent, investitorii au avut încredere în sectorul tehnologic – de la începutul anului, acţiunile TSMC (cel mai mare producător de cipuri) au crescut cu 19%, AMD cu 69%, Intel cu 40% şi Qualcomm, cu doar 3%. De asemenea, AMD este a 15-a şi Intel este a 16-a cea mai deţinută acţiune de către investitorii români pe platforma socială de investiţii eToro.

  eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii cu active multiple, care are în prezent peste 33 de milioane de utilizatori înregistraţi. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...