More

  Elon Musk creează Grok, un model de AI generativă care să concureze ChatGPT

  Elon Musk a oferit detalii despre primul model de inteligenţă artificială generativă al start-up-ului său xAI, denumit “Grok”, care are acces în timp real la X (fostul Twitter) şi care va fi oferit iniţial abonaţilor la cel mai scump pachet al platformei de social media, scrie AFP.

  “Grok este un cuvânt de argou care înseamnă “a înţelege profund şi intuitive. Grok are acces în timp real la ştiri prin intermediul X, ceea ce îi conferă un avantaj major faţă de alte modele. De îndată ce va intra în versiunea beta, Grok de la xAI va fi disponibil pentru toţi abonaţii Premium+ de pe X”.

  Elon Musk

  Cuvântul grok a apărut pentru prima dată în “Stranger in a Strange Land”, un roman ştiinţifico-fantastic de Robert Heinlein publicat în 1961. Este un cuvânt marţian care indică o înţelegere totală a ceva, datorită capacităţii de a empatiza cu cineva până la punctul de a te contopi cu experienţa acestuia.

  Reţeaua de socializare pe care a cumpărat-o în urmă cu un an a lansat săptămâna trecută acest nou pachet de 16 dolari pe lună, pentru utilizatorii care doresc mai multe privilegii (fără reclame, mesaje valoroase etc.).

  Miliardarul a oficializat crearea xAI la începutul lunii iulie, după ce a recrutat foşti informaticieni de la OpenAI, Google, Microsoft şi Tesla.

  De la lansarea faimoasei interfeţe de inteligenţă artificială generativă ChatGPT (OpenAI), în urmă cu aproape un an, această tehnologie a făcut obiectul unei concurenţe acerbe între giganţii din domeniu, în special Microsoft şi Google, dar şi Meta (Facebook) şi start-up-uri precum Anthropic sau Stability AI.

  Potrivit Yahoo News, Musk este unul dintre puținii investitori din lume cu buzunare suficient de adânci pentru a concura cu OpenAI, Google sau Meta pe AI.

  Construirea unui model AI la aceeași scară cu acele companii implică o cheltuială enormă în putere de calcul, infrastructură și expertiză.

  Musk a spus că a cofondat OpenAI în 2015, deoarece a considerat că intenția Google în acest sector pentru a face progrese mari și a obține profituri este nesăbuită.

  Apoi a părăsit OpenAI în 2018 pentru a se concentra pe Tesla, spunând mai târziu că nu se simte confortabil cu direcția bazată pe profit pe care o lua compania sub conducerea CEO-ului Sam Altman.

  Musk mai susține că marile modele de limbaj ale OpenAI — de care depinde ChatGPT pentru conținut — sunt prea corecte din punct de vedere politic.

  Grok „este conceput să aibă puțin umor în răspunsurile sale”, a spus Musk.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...