More

  DNSC avertizează asupra apariţiei unor tentative de fraudă pe YouTube

  Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că în ultimele zile au apărut mai multe conturi şi videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă pe YouTube.

  “Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului.”

  DNSC

  Într-un astfel de caz, un cont creat la finalul lunii septembrie se “deghizează” în compania Transgaz şi promovează o reclamă falsă, care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României. Clipul împrumută şi logo-ul B1.tv pentru un grad sporit de încredere oferit audienţei.

  Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare.

  În legătură cu această metodă de atac, Directoratul a emis, deja, o alertă în luna septembrie a acestui an.

  ”Infractorii cibernetici folosesc identitatea vizuală a mai multor persoane publice și organizații de presă pentru a păcăli utilizatorii să acceseze link-uri frauduloase, cu scopul de a colecta date personale, date de autentificare sau date financiare de la potențialele victime.”

  DNSC

  DNSC recomandă utilizatorilor mi multe metode de evitare a unor evenimente neplăcute:

  • analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online;
  • evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire;
  • raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială;
  • nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în asemenea programe-capcană;
  • verificaţi întotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere;
  • în cazul în care s-au introdus datele cardului sau de autentificare la conturile de internet banking, trebuie sesizată imediat banca, iar dacă există şi o pagubă prin această metodă este indicată depunerea unei plângeri la Poliţia Română, fizic sau online.
  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...