Vânzarea de către Vodafone a afacerilor din Spania este cea mai recentă mișcare a firmelor europene de telecomunicații care încearcă să își îmbunătățească operațiunile financiare prin cesionarea activelor, consolidarea pe piețe și vânzarea de participații către investitori, relatează Reuters.
Îngropate sub datorii de miliarde de euro, companiile europene de telecomunicații operează pe piețe mici, extrem de competitive, spre deosebire de colegii lor din alte regiuni, ceea ce le face dificilă creșterea.
Companiile de telecomunicații europene încearcă de ani de zile să iasă din impas prin fuziuni, în ciuda opoziției autorităților de reglementare.
În Europa, multe țări au câte patru operatori de telecomunicații care se luptă pentru cote pe piață mici, ceea ce echivalează de obicei cu prețuri mai mici pentru consumatori, dar cu un profit mai mic pentru companii, spun analiștii.
Fuziunile ar reduce numărul operatorilor, iar autoritățile de reglementare sunt îngrijorate că acest lucru ar putea duce la prețuri mai mari, mai puține opțiuni pentru clienți și o reducere a calității pentru consumatori, mai ales dacă doi jucători locali își unesc forțele pe o singură piață.
Companiile de telecomunicații Orange și MasMovil au anunțat anul trecut o fuziune de 19 miliarde de dolari, iar acest lucru va testa dacă nu cumva autoritățile europene de reglementare antitrust au devenit mai îngăduitoare în aprobarea acordurilor care reduc numărul operatorilor de telefonie mobilă.
Autoritatea de concurență din UE și-a reiterat în iunie îngrijorarea cu privire la o astfel de fuziune, indicând că operatorii de telecomunicații ar putea avea nevoie să ofere remedii semnificative pentru a obține aprobarea acordului.
„Orange/MasMovil este o alianță crucială pentru sectorul european de telecomunicații, deoarece ar putea deschide ușa altor concentrări dacă va fi aprobată. Probabil, Comisia a dorit claritate cu privire la poziția pe termen lung a Vodafone în Spania înainte de a lua o decizie, așa că știrile de astăzi ar putea ajuta acest proces.”
Kester Mann, analist al CCS Insight
Vodafone, care a încercat anterior să cumpere MasMovil, a anunțat în iunie o fuziune a operațiunilor de telefonie mobilă în valoare de 19 miliarde de dolari cu CK Hutchison și este pregătită pentru o investigație prelungită din partea autorităților de reglementare.
În ultimii câțiva ani, firmele de telecomunicații au vândut active non-core, cum ar fi afaceri cu stâlpi de comunicații mobile pentru a strânge numerar. American Tower și Cellnex au cheltuit miliarde de dolari pentru achiziționarea unor astfel de active. De exemplu, Telefonica din Spania a primit 7,7 miliarde de euro pentru vânzarea afacerii sale cu stâlpi de comunicații.
Acum companiile caută să își deruleze afacerile mai aproape de piețele lor principale.
Telecom Italia este în discuții pentru a-și vinde rețeaua către fondul american KKR pentru aproximativ 24 de miliarde de dolari, deoarece încearcă să își reducă datoriile și să stopeze hemoragia de numerar.
Investitori privați precum magnatul francez Xavier Niel au preluat privat firma de telecomunicații Iliad pentru 3,7 miliarde de dolari în 2021, după ce miliardarul Patrick Drahi a achiziționat al doilea grup de telecomunicații din Franța, SFR.
Slăbiciunea firmelor europene de telecomunicații a oferit din Orientul Mijlociu oportunitatea de a-și consolida prezența în regiune.
Grupul saudit de telecomunicații STC și e& din Emiratele Arabe Unite au cheltuit peste 5 miliarde de euro în patru tranzacții în Europa în ultimul an.
STC căuta să își majoreze participația la Telefonica la 9,9%, în valoare de 2,1 miliarde de euro, și să devină principalul acționar al grupului spaniol de telecomunicații.
E& din Emiratele Arabe Unite și-a majorat, de asemenea, pachetul de acțiuni la Vodafone la 14% în februarie și urmărea să mărească pachetul de acțiuni la 20%.