More

  Vodafone își vinde operațiunile din Spania pentru 5,3 miliarde de euro

  Grupul britanic de telefonie Vodafone a ajuns la un acord de vânzare a operaţiunilor sale din Spania către fondul britanic Zegona Communications Plc pentru 5,3 miliarde de euro, transmite Reuters.

  Compania va primi cel puţin 4,1 miliarde de euro în numerar şi până la 900 milioane de euro în acţiuni preferenţiale, care vor putea fi răscumpărate până la şase ani de la încheierea tranzacţiei. De asemenea, Vodafone, care este al treilea mare operator de pe piaţa din Spania, va da fondului Zegona dreptul de a utiliza marca sa timp de 10 ani.

  Când a intrat pe piața spaniolă, în 2014, Vodafone a plătit 7,2 miliarde de euro pentru a cumpăra compania Ono.

  Directorul general al Vodafone, Margherita Della Valle, a spus că această vânzare va permite grupului să îşi concentreze resursele pe pieţele cu “structuri sustenabile şi o prezenţă locală suficientă”.

  Vodafone încearcă să ajungă la un acord cu privire la divizia din Spania de mai mult de un an. Fostul director general de la Vodafone Nick Read spunea că piaţa din Spania are nevoie de consolidare, însă nu a încheiat nicio tranzacţie, în timp ce rivalii au convenit să fuzioneze.

  De asemenea, Orange şi MasMovil au anunţat recent că au ajuns la un acord pentru o combinare a operaţiunilor din Spania, o fuziune care va reduce numărul de operatori de pe piaţă de la patru la trei. Noua entitate va fi al doilea mare operator de telecomunicaţii din Spania, după liderul Telefonica.

  Pentru a tempera îngrijorările Comisiei Europene lageta de competiţia de pe piaţa din Spania, Orange şi MasMovil vor vinde o parte din active către operatorul român Digi, susţin sursele citate de Reuters. Operatorul român Digi s-a extins rapid pe piaţa din Spania, de la debutul operaţiunilor pe această piaţă în 2008.

  În România, Vodafone a avut în 2022 o cifră de afaceri de 4,7 miliarde de lei, în creştere cu 2,3% faţă de 2021, și a consemnat pierderi de 122 milioane de lei.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...