More

  Reclamele grafice pro-Israel își fac loc în jocurile video pentru copii

  Maria Julia Assis stătea la masă în casa ei cu terasă din nordul Londrei, când fiul ei de 6 ani a fugit în sala de mese, cu fața palidă. Jocul de puzzle de pe telefonul său Android a fost întrerupt de un videoclip care îi prezenta militanți Hamas, familii israeliene îngrozite și imagini grafice neclare. Peste un ecran negru, un mesaj de la Ministerul israelian al Afacerilor Externe i-a spus elevului de clasa I: „NE VOM ASIGURA CĂ CEI CARE NE RĂNESC VOR PLĂTI UN PREȚ PE MĂSURĂ”.

  Assis, o barista de 28 de ani din Brazilia, a spus că anunțul l-a lăsat zguduit pe fiul ei și ea a șters rapid jocul, scrie Reuters.

  Reuters nu a reușit să stabilească modul în care a apărut anunțul în jocul video al fiului ei, dar familia ei nu este singura care a observant aceste anunțuri. Agenția de presă a documentat cel puțin alte cinci cazuri din Europa în care același videoclip pro-Israel, care conținea imagini cu atacuri cu rachete, o explozie și oameni înarmați mascați, a fost arătat jucătorilor, inclusiv mai multor copii.

  În cel puțin un caz, reclamele au fost redate în cadrul popularului joc „Angry Birds” realizat de dezvoltatorul deținut de SEGA Rovio.

  ”Cumva, aceste reclame cu conținut deranjant au ajuns din greșeală în jocul nostru”.

  Rovio

  Rovio a precizat că acestea au fost blocate manual. Șeful departamentului digital al Ministerului Afacerilor Externe israelian, David Saranga, a confirmat că videoclipul este o reclamă promovată de guvern, dar a spus că „habar nu are” cum a ajuns în diferite jocuri.

  El a spus că filmarea face parte dintr-o acțiune mai amplă de susținere a Ministerului de Externe israelian, care a cheltuit 1,5 milioane de dolari pe reclame pe internet de când atacul Hamas din 7 octombrie asupra civililor din sudul Israelului a declanșat războiul în Gaza. El a spus că oficialii au instruit în mod special agenții de publicitate „să-l blocheze pentru persoanele sub 18 ani”.

  Saranga, fist amabasador al Israelului în România, a apărat caracterul grafic al campaniei publicitare.

  „Vrem ca lumea să înțeleagă ce s-a întâmplat aici, în Israel. Este un masacru”.

  David Saranga

  Reuters a contactat 43 de firme de publicitate pe care Rovio le-a enumerat pe site-ul său drept „parteneri de date” pentru a încerca să stabilească cine a plasat anunțul în jocuri.

  Dintre acești parteneri, 12 au răspuns, inclusiv Amazon, Index Exchange și Pinterest, și au spus că nu sunt responsabili pentru anunțul care a apărut pe Angry Birds.

  Saranga a spus că ministerul a cheltuit bani cu companii de publicitate, inclusiv Taboola, Outbrain, Alphabet’s Google și X (fostul Twitter). Taboola și Outbrain au spus că nu au nimic de-a face cu reclamele pentru jocuri.

  Google a difuzat peste 90 de anunțuri pentru Ministerul de Externe, dar a refuzat să comenteze unde a afișat acele anunțuri. X nu a răspuns la solicitările presei.

  Reuters nu a găsit nicio dovadă a unui efort similar de publicitate digitală palestiniană, cu excepția unor videoclipuri în limba arabă promovate de Palestine TV, o agenție de știri afiliată Autorității Palestiniene, cu sediul în Cisiordania.

  Reuters a documentat șase cazuri, în Marea Britanie, Franța, Austria, Germania și Olanda, în care oamenii au văzut reclame identice sau similare cu fiul lui Assis sau au spus că și copiii lor le-au văzut.

  În cazul familiei Assis, reclamele au apărut într-un joc numit „Alice’s Mergeland” realizat de un dezvoltator numit LazyDog Game. Alte reclame au apărut în jocul „Stack”, jocul de puzzle „Balls’n Ropes”, „Solitaire: Card Game 2023” și „Subway Surfers”.

  Alexandra Marginean, un stagiar de 24 de ani care locuiește în Munchen, a spus că a fost surprinsă să vadă videoclipul pro-Israel care apare în mijlocul jocului ei de Solitaire.

  „Am avut o reacție foarte agresivă la asta”.

  Alexandra Marginean

  LazyDog Game nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Dezvoltatorul Ketchapp deținut de Ubisoft, dezvoltatorul austriac al Solitaire, nerByte, dezvoltatorul turc al Balls’n Ropes, Rollic, și dezvoltatorul danez al Subway Surfers, SYBO Games, nu au comentat.

  Apple și Google Alphabet, care controlează aplicațiile de pe platformele lor software interne pentru iPhone și, respectiv, telefoane Android, au adresat întrebări dezvoltatorilor de jocuri.

  Regulile privind reclamele variază în funcție de țară, dar în Marea Britanie, unde locuiesc Assis și fiul ei, Advertising Standards Authority monitorizează campaniile publicitare. Autoritatea a spus că, deși nu investighează în prezent nicio reclamă de la guvernul israelian, în general, orice publicitate ar trebui să evite imaginile „exces de grafice” și că astfel de filmări ar trebui „ținute departe de persoanele sub 18 ani”.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...