România are Strategie pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice, odată cu finalizarea proiectului coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM). Beneficiarul acestei strategii este Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Așa după cum DIGITALIO arăta, proiectul privind elaborarea strategiei pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT) a ajuns la final, iar rezultatele sale vor fi prezentate într-o conferință care va avea loc la la Grand Hotel Italia, în Cluj, în 30 și 31 octombrie.
Povestea QTSTRAT a fost spusă în podcast-ul nostru de către cei doi invitați, respectiv Prorectorul UBB, Christian Săcărea și cercetătorul Radu Ionicioiu, cel care este directorul științific al proiectului QTSTRAT.
Dr. Radu Ionicioiu are peste 20 de ani de experiență în cercetare, în domeniul informațiilor cuantice și tehnologiilor cuantice. După ce și-a obținut doctoratul în fizică teoretică (Cambridge University, 1999), el a lucrat în toată lumea (Marea Britanie, Italia, Australia, Canada) atât în mediul academic, cât și în industrie (Hewlett-Packard Labs). Este reprezentantul României (Sherpa) în Consiliul EuroQCI și membru al Consiliului Consultativ Strategic al EU Quantum Flagship. Radu Ionicioiu a fondat si coordonează RoQnet, Romanian Quantum Network, cu scopul de a dezvolta tehnologii cuantice in Romania. În prezent este Cercetător Senior la IFIN-HH (București, Măgurele).
Conf. univ. dr. Christian Săcărea este prorector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, responsabil de linia de studii în limba germană, relația cu societatea – componenta socio-economică/fundraising.
Câteva dintre ideile enunțate în podcast:
România va fi implicată activ în cea de-a doua revoluție cuantică, fiind o țară unde comunicațiile cuantice sunt utilizate și dezvoltate pentru a asigura securitatea națională, prosperitatea economică și bunăstarea socială. Aceasta este viziunea proiectului QTSTRAT, în timp ce misiunea este strâns legată de aceasta. Mai exact, comunicațiile cuantice trebuie să fie asimilate, utilizate și dezvoltate, printr-un efort comun al tuturor actorilor implicați, contribuind la securitatea națională, creșterea competitivității economice și crearea de
valoare pentru societate.
În vederea atingerii viziunii sunt propuse un număr de patru obiective generale:
I. Cercetare-dezvoltare: Crearea unui ecosistem de cercetare performant, care
contribuie în mod activ la dezvoltarea științifică și tehnologică în domeniul
comunicațiilor cuantice și la atingerea unor rezultate de cercetare cu relevanță pe
piață;
II. Educație: Dezvoltarea educației în domeniu și a unei forțe de muncă specializată în
comunicații cuantice, precum și conștientizarea viitorilor utilizatori;
III. Infrastructură: Dezvoltarea infrastructurii naționale de comunicații cuantice, în
strânsă legătură/ interconectat cu infrastructura EuroQCI, pentru a asigura securitatea
datelor și informațiilor sensibile și protecția infrastructurilor critice și a serviciilor
esențiale;
IV. Ecosistem industrial: Dezvoltarea unei industrii de comunicații cuantice competitive.
”România nu trebuie să fie doar un consumator pasiv de tehnologii de comunicații cuantice,
asimilând rezultate atinse în străinătate, ci trebuie să contribuie activ la dezvoltarea științifică și maturizarea tehnologică, precum și la asigurarea autonomiei europene în domeniul comunicațiilor cuantice. De asemenea, este importantă asigurarea suveranității tehnologice naționale în vederea prevenirii dependenței excesive de resurse externe și asigurarea dezvoltării și folosirii acestor tehnologii în folosul națiunii.”, spune Dr. Radu Ionicioiu.
De altfel, susține echipa care a realizat strategia, intervențiile strategice trebuie realizate plecând de la punctele forte (atuurile) existente, luând în considerare domeniile în care există un avantaj competitiv – laseri, nano- și micro-tehnologii, comunicații, infrastructura de fibră optică, software etc. – dar și obiectivele de la nivel național și european.