More

  Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a crescut cu 25,7%, anul trecut, la 332 milioane de dolari, cel mai mare avans din istorie

  Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească susținut, raportând în 2022 o cifră de afaceri de 332 milioane de dolari, bazată pe cea mai mare creștere înregistrată de la an la an din 2014 încoace. Cifra reprezintă o creștere de peste 25% față de anul precedent și este de peste trei ori mai mare decât cea înregistrată în 2014.

  Datele sunt oferite de studiul anual realizat de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România). Studiul reconfirmă și tendința pozitivă a evoluției numărului de angajați din industria creativă, în studiourile românești lucrând în prezent în jur de 6.800 de specialiști.

  “În 2022, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat cea mai semnificativă creștere din istorie. Cifra de afaceri s-a triplat în decursul celor 9 ani de când putem vorbi despre o prezență constantă în România, reprezentând un factor crucial al interesului manifestat de investitori și companiile multinaționale față de sectorul local. Această creștere susținută a productivității industriei și evoluția pozitivă a ratei de angajare confirmă potențialul nostru de a deveni un hub regional”.

  Cătălin Butnariu, președintele RGDA

  Această creștere va continua și în 2023, 68% din cele 222 studiouri active în România reconfirmând continuarea angajărilor și în anul curent, 26% din studiouri fiind deschise și la ideea de a derula programe de internship. În jur de 60% din totalul noilor angajări din acest an au fost pentru poziții de junior. Conform aceluiași studiu, formatul de muncă hibrid este preferat de 42% dintre firme, doar 21% optând pentru modelul de muncă de la birou.

  Anul trecut a crescut și numărul de jocuri dezvoltate cu participarea studiourilor din România. Printre cele mai notabile jocuri se numără FIFA 23 (Electronic Arts Romania) și Metal Hellsinger (Funcom Romania). Totodată, Assassin’s Creed Mirage (Ubisoft Romania) și EA Sports FC 24 (Electronic Arts Romania) erau în dezvolare în 2022 și au fost lansate în această toamnă.

  Printre jocurile dezvoltate de studiourile independente românești care s-au bucurat de succes internațional se numără Trinity Fusion (Angry Mob Games), Wild Things: Animal Adventures (Amber Studio), Bear and Breakfast (Gummy Cat) și Last Days of Lazarus (Darkania Works, GrimTalin).

  Industria locală continuă să se bucure de un interes considerabil din partea dezvoltatorilor internaționali, dar și din partea investitorilor. În 2022, studioul românesc Metagame a fost preluat de Fortis, iar Amber a reușit să atragă o investiție de 20 milioane de dolari din partea fondului de investiții Emona Capital.

  Cele mai importante 10 companii românești în 2022 după cifra de afaceri sunt Electronic Arts România, Ubisoft România, Amber Studio, Gameloft România, Green Horse Games, Playtika, Quantic Lab, Super Hippo Games/Nutaku, eRepublik și Whyttest.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...