More

  RGDA: Modificările la regimul microîntreprinderilor riscă să conducă la închiderea studiourilor independente de jocuri video din România

  Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) consideră că modificările la regimul microîntreprinderilor riscă să conducă la închiderea studiourilor independente de jocuri video din România.

  Introducerea unei cote de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile cu activități de editare a jocurilor de calculator și cu o cifră de afaceri sub 300.000 de lei va afecta majoritatea studiourilor independente românești de dezvoltare de jocuri video.

  Studiourile independente se zbat deja să supraviețuiască pe o piață globală extrem de competitivă. În multe cazuri cifra lor de afaceri este sub nivelul de 300.000 de lei. O creștere cu două puncte procentuale a impozitării ar însemna nu doar o creștere importantă de cost, ci chiar împingerea lor sub pragul de sustenabilitate financiară.

  ”O astfel de evoluție va avea atât un amplu impact negativ social și economic prin distrugerea unui model de afaceri care funcționează cu succes, ca și pentru reputația internațională a țării noastre considerată un pol regional de dezvoltare de jocuri video”.

  RGDA

  Trecerea la impozit pe profit pentru microintreprinderile cu venituri de peste 300.000 lei și 30% rentabilitate va fi o puternică lovitură pentru studiourile independente românești care tocmai înregistrează un relativ succes cu jocuri cu IP propriu în regim premium games.

  ”Jocurile premium sunt jocuri pentru care utilizatorul plătește la început, o singură dată, ca să  poată juca fără restricții. Acestea sunt diferite de jocurile descărcate gratuit, dar care generează ulterior venituri pe o durată mai lungă de timp de la același utilizator. În cazul jocurilor premium, veniturile cele mai mari vin în principal la lansarea jocului, ca mai apoi studioul să supraviețuiasca și să poată crea următorul joc (un ciclu ce durează în medie 3-5 ani) din aceste fonduri”.

  RGDA

  Astfel, în cazul jocurilor premium, rata de rentabilitate de peste 30% este doar inițială, aplicarea și menținerea impozitării pe profit fiind una nefundamentată și nesustenabilă pentru acest tip de activitate.

  Având în vedere toate aceste considerente, RGDA solicită în mod public autorităților menținerea cadrului fiscal actual cu privire la regimul microintreprinderilor pentru companiile cu  activități de editare a jocurilor de calculator.

  “Deși are o componentă de software importantă, industria jocurilor pe calculator este o industrie creativă prin excelență, cu produse dedicate entertainment-ului și cu riscurile mari asociate unei industrii creative. De altfel, industria jocurilor video este vitală pentru viitorul industriilor creative în general datorită personalului cu competente multiple și a orientării către export, o industrie ce trebuie promovată și susținută. Astfel, ca orice industrie ce oferă produse și servicii creative sau culturale, e nevoie ca statul să intervină în susținerea microîntreprinderilor din acest sector, nu în direcția suprafiscalizării. Industria de devoltare de jocuri video din România este deja la coada listei în Europa cu privire la sprijinul oferit de către stat acestui domeniu pe cât de riscant, pe atât de lucrativ și plin de potențial.”

  Andreea Medvedovici-Per, Director Executiv RGDA

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  spot_img

  Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

  - Visit our partner website- CLUJ IT

  You might also like...