More

  Informațiile secrete scurse din Pentagon au fost publicate pe Discord, într-un grup de gameri care se certau din cauza războiului din Ucraina

  Mai multe documente ale Pentagonului par să fi fost distribuite inițial pe platforma Discord, în rândul unor gameri care se certau din cauza războiul din Ucraina, potrivit analiștilor de informații open-source. Proveniența scurgerii de informații poate părea neobișnuită, dar nu este prima dată când o dispută între jucători a declanșat o breșă de informații și a  cauzat probleme atât pentru platformele militare, cât și pentru cele de jocuri, scrie The Guardian.

  Această scurgere de informații secrete a fost dezvăluită pe măsură ce documentele care arată numărul estimat de victime în lupta din Bakhmut au început să circule pe rețelele de socializare publice săptămâna trecută.

  Două versiuni ale acelor documente, dintre care una a fost modificată digital pentru a subestima numărul victimelor din armata rusă și a le supraestima pe cele ucrainene, au fost transmise public.

  Înainte de a apărea pe internet, documentele au fost partajate pe Discord. Pe un server, numit „Minecraft Earth Map”, 10 dintre documente au fost postate încă din 4 martie.

  „După o scurtă discuție cu o altă persoană de pe server despre hărțile Minecraft și războiul din Ucraina, unul dintre utilizatorii Discord a răspuns: „Uite, au câteva documente scurse” – atașând 10 documente despre Ucraina, dintre care unele purtau ștampila top secret”.

  Aric Toler, analist la grupul de cercetare Bellingcat

  Utilizatorul respectiv le găsise, la rândul său, pe un alt server Discord, unde 30 de documente fuseseră postate cu trei zile mai devreme, cu „zeci” de alte documente neverificate despre Ucraina.

  Un al treilea server Discord, numit „Thug Shaker Central”, ar fi putut fi locul unde documentele au fost postate inițial încă de la jumătatea lunii ianuarie.

  „Postările și listele de canale arată că utilizatorii serverului erau interesați de jocurile video, muzică, creștinismul ortodox și de popularul YouTuber Oxide. Acest server nu era avea în mod deosebit o orientare geopolitică, deși utilizatorii săi au avut o poziție ferm conservatoare în mai multe probleme. Injuriile rasiale și memele rasiste au fost împărtășite pe scară largă.”

  Aric Toler, analist la grupul de cercetare Bellingcat

  Deși amploarea și sensibilitatea informațiilor scurse sunt semnificative, aceasta nu este prima dată când o încălcare a secretelor militare a dus până la o ceartă despre jocurile video. Jocul War Thunder a devenit notoriu pentru cantitatea mare de date scurse. Jocul, care are 70 de milioane de jucători în întreaga lume, este scena multor dispute cu privire la aspecte care țin de echilibru și acuratețe tancurilor. Drept urmare, utilizatorii au postat de cel puțin 10 ori, începând cu 2020, informații clasificate despre capabilităților divrselor tipuri de tancuri.

  În octombrie 2021, de exemplu, detalii de design clasificate despre tancul francez Leclerc au fost postate pentru a câștiga o ceartă despre viteza de rotație a turelei. În iulie 2021, un utilizator care pretindea că este comandant de tanc în armata britanică a postat documente despre structura blindajului vehiculului pentru a câștiga o ceartă. În ianuarie anul acesta, documentele de proiectare a cel puțin cinci avioane de luptă separate au fost postate de patru utilizatori diferiți.

  Agențiile de informații sunt conștiente de necesitatea monitorizării comunităților de jocuri online de ceva timp. În 2013, memoria cache de documente scursă de Edward Snowden a dezvăluit că agenția monitoriza în mod activ Xbox Live, platforma de chat vocal pentru consola Microsoft și chiar a infiltart agenți în comunitatea de jucători ai World of Warcraft.

  Carol Dan

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...