Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo (USP) din Brazilia folosesc inteligența artificială (AI) și Twitter pentru a încerca să creeze modele de predicție a anxietății și depresiei care ar putea în viitor să ofere semne ale acestor tulburări înainte de un diagnostic clinic. Studiul este menționat într-un articol publicat în revista Language Resources and Evaluation, potrivit Neuro Science News.
Construirea unei baze de date, numită SetembroBR, a fost primul pas în studiu. Numele este o referire la septembrie galben, o campanie anuală de conștientizare și prevenire a sinuciderii, precum și la faptul că strângerea datelor pentru studiu a început într-o zi din septembrie.
Al doilea pas este încă în desfășurare, dar a oferit câteva constatări preliminare, cum ar fi posibilitatea de a detecta dacă o persoană este susceptibilă de a dezvolta depresie numai pe baza prietenilor și adepților din rețelele sociale, fără a lua în considerare propriile postări.
Baza de date compilată de grup conține informații referitoare la un corpus de texte (în portugheză) și la rețeaua de conexiuni care implică 3.900 de utilizatori ai Twitter care au raportat că au fost diagnosticați sau tratați pentru probleme de sănătate mintală înainte de sondaj. Corpusul include toate tweet-urile publice postate de acești utilizatori individual (fără retweeturi), respectiv 47 de milioane de texte scurte.
„În primul rând, am colectat cronologic manual, analizând tweet-urile a aproximativ 19.000 de utilizatori. Am folosit apoi două seturi de date, unul pentru utilizatorii care au raportat că au fost diagnosticați cu o problemă de sănătate mintală și altul selectat la întâmplare în scopuri de control. Am vrut să facem distincția între persoanele cu depresie și populația generală”.
Ivandre Paraboni, ultimul autor al articolului și profesor la Școala de Arte, Științe și Științe Umaniste (EACH) din USP
Studiul a colectat și tweet-uri de la prieteni și urmăritori, în conformitate cu observația că persoanele cu probleme de sănătate mintală tind să urmărească anumite conturi, cum ar fi forumuri de discuții, influenți și vedete care își recunosc public depresia.
Tulburările de sănătate mintală, inclusiv depresia și anxietatea, reprezintă o preocupare globală tot mai mare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat, pe baza datelor din 2021, că 3,8% din populația lumii, sau aproximativ 280 de milioane de oameni, au fost afectate de depresie.
De asemenea, OMS a estimat o creștere cu 25% a prevalenței globale a acestor probleme de sănătate mintală în timpul pandemiei de COVID-19. Tweeturile au fost colectate pentru studiu în această perioadă.
Într-un sondaj recent al Ministerului Sănătății din Brazilia care a implicat 784.000 de participanți, 11,3% au spus că au fost diagnosticați cu depresie. Majoritatea erau femei.
Conform cercetărilor anterioare, problemele de sănătate mintală sunt adesea reflectate de limbajul folosit de cei care suferă. Această descoperire a condus la un număr considerabil de studii care implică procesarea limbajului natural (NLP), cu accent pe depresie, anxietate și tulburare bipolară, printre altele. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii analizează textele în limba engleză și nu se potrivesc întotdeauna cu profilul majorității brazilienilor.