Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie, vizează în 2023 o cifră de afaceri consolidată de 296,1 milioane de lei, un EBITDA de 31,5 milioane de lei și un profit net de 25,6 milioane de lei.
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivel consolidat pentru anul 2023 include rezultate preconizate a fi generate de Simtel Team, Simtel Solar, entitate din Republica Moldova în care Simtel Team deține pachetul integral de acțiuni, precum și ANT Power Energy și Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team deține o participație de 51%.
„Simtel Team se află în poziția privilegiată de a oferi soluții în probleme majore la nivel global, precum încălzirea globală și deficitul de energie verde, prin intermediul serviciilor și produselor pe care le punem la dispoziția clienților. Anul acesta se anunță a fi și mai intens decât 2022, deoarece tot mai multe companii au în vedere realizarea de investiții în energie regenerabilă. Motivele pentru care companiile implementează pași în această direcție sunt legate, pe de-o parte, de reducerea costurilor la energie, iar pe de altă parte, de îmbunătățirea performanței de sustenabilitate din perspectiva ESG.”
Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team
La nivel individual, Simtel vizează în acest an o cifră de afaceri de 279 milioane de lei, o creștere cu 104% comparativ cu 2022 și un profit net de 24,2 milioane de lei, dublu față de 2022.
Ponderea semnificativă a veniturilor va fi formată din proiectele de energie regenerabilă pe care Simtel le are în lucru pentru 2023 și pe cele pe care le estimează să le atragă pe parcursul anului.
În ceea ce privește construcția de centrale electrice fotovoltaice, Simtel estimează că anul acesta va pune în funcțiune centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 80 MWp, comparativ cu 45 MWp instalați în 2022.
De asemenea, compania în vedere creșterea numărului de proiecte și în Republica Moldova, unde a deschis o filială la finalul anului trecut.
Pe lângă domeniile în care are o experiență consacrată, precum retail, spații de producție și logistică, compania are în vedere intrarea pe un nou segment de clienți, din sectorul agricol.
Tot mai multe ferme care utilizează sisteme de irigații, în special în perioadele de secetă, au un consum de energie ridicat, ce poate fi redus prin implementarea unor panouri fotovoltaice.
”Totodată, prin PNRR sunt disponibile fonduri europene importante dedicate sectorului de energie verde. Astfel, din poziția noastră, vrem să beneficiem de resursele și expertiza pe care le deținem și să captăm o bună parte din potențialii clienți în acest domeniu. Bugetul de venituri și cheltuieli propus pentru anul acesta ține cont de toate aspectele menționate și suntem încrezători că suntem pe drumul cel bun pentru a realiza cât mai multe succese, atât la nivelul echipelor noastre, cât și pentru acționarii Simtel.”
Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team
În ultimii patru ani, Simtel Team a proiectat și pus in funcțiune numeroase centrale electrice fotovoltaice pentru clienți din diverse industrii.
Parcurile fotovoltaice pe care le operează Simtel însumează peste 200 MWp instalați și produc anual 260.000 de MWh, corespondentul consumului a 73.000 de locuințe într-un an, reducând cu 156.000 de tone pe an, emisiile de gaze cu efect de seră, ajutând astfel la protejarea mediului înconjurător și având un impact pozitiv asupra sănătății și a calității vieții comunităților, în special în zonele urbane dens populate.
Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021, având, în prezent, o capitalizare de piață de aproximativ 211 milioane de lei.