More

  Coreea de Sud își propune să se alăture cursei AI odată ce startup-ul Rebellions lansează un nou cip

  Startup-ul sud-coreean Rebellions Inc lansează luni un cip de inteligență artificială (AI) și intră în cursa pentru a câștiga contracte guvernamentale, în timp ce Seulul caută un loc pentru companiile locale în industria globală de AI.

  Cipul ATOM al companiei este cea mai recentă încercare coreeană de a provoca liderul global Nvidia Corp (NVDA.O) în hardware-ul care alimentează tehnologia AI potențial revoluționară, potrivit Reuters.

  Inteligența artificială este subiectul zilei în lumea tehnologică, deoarece ChatGPT a devenit aplicația pentru consumatori cu cea mai rapidă creștere din istorie la doar două luni de la lansare, conform UBS.

  Nvidia deține o pondere majoră de cipuri AI de vârf, reprezentând aproximativ 86% din puterea de calcul a celor mai mari șase servicii cloud din lume, în decembrie, potrivit analistului de cipuri Jefferies Mark Lipacis.

  Guvernul sud-coreean dorește să încurajeze o industrie autohtonă, investind peste 800 de milioane de dolari în următorii cinci ani pentru cercetare și dezvoltare, în încercarea de a crește cota de piață a cipurilor coreene de inteligență artificială în centrele de date interne de la practic la zero la 80% până în 2030.

  „Este greu să ajungi din urmă cu Nvidia, care este atât de departe în ceea ce privește cipurile AI de uz general. Dar nu este stabilit în piatră, deoarece cipurile AI pot îndeplini diferite funcții și nu există limite sau valori stabilite.”

  Kim Yang-Paeng, cercetător principal la Institutul Coreean de Economie Industrială și Comerț

  ATOM de la Rebellions este conceput pentru a excela la rularea aplicațiilor de viziune computerizată și chatbot AI. Deoarece vizează sarcini specifice, mai degrabă decât să facă o gamă largă, cipul consumă doar aproximativ 20% din puterea unui cip Nvidia A100 pentru acele sarcini, a declarat Park Sunghyun, cofondatorul și directorul executiv al Rebellions.

  A100 este cel mai popular cip pentru sarcinile de lucru AI, suficient de puternic pentru a crea – în limbajul industriei, „antrenează” – modelele AI. ATOM, proiectat de Rebellions și fabricat de gigantul coreean Samsung Electronics Co, nu face antrenament.

  În timp ce țări precum Taiwan, China, Franța, Germania și Statele Unite au planuri extinse de a-și susține companiile de semiconductori, guvernul sud-coreean este rar în identificarea cipurilor AI pentru un impuls concentrat.

  Seulul va publica o notificare luna aceasta pentru două centre de date, numite ferme de unități de procesare neuronală, doar producătorii autohtoni de cipuri au voie să liciteze, a declarat pentru Reuters un oficial de la Ministerul Științei și TIC.

  Într-o țară ale cărei firme furnizează jumătate din cipurile de memorie din lume, autoritățile doresc să creeze o piață care poate fi un banc de testare pentru producătorii de cipuri AI, cu scopul de a stimula concurenții globali.

  Rebelions vor încerca să participe la proiectul guvernamental într-un consorțiu cu KT Corp, un mare operator coreean de telecomunicații, cloud și centre de date.

  „Pe fondul dependenței mari de GPU-uri străine (unități de procesare grafică) la nivel global, cooperarea dintre KT și Rebellions ne va permite să avem o „complex complet de AI” care să cuprindă software și hardware bazat pe tehnologia internă”.

  Bae Han-chul, vicepreședintele KT

  Rebelions au refuzat să ofere o prognoză pentru afacerea sa cu cipuri AI. A strâns 122 de miliarde de woni (96 de milioane de dolari), inclusiv 30 de miliarde de woni de la KT într-o rundă de finanțare la care sa alăturat Temasek Pavilion Capital din Singapore și un grant de 10 miliarde de woni din partea guvernului sud-coreean.

  Adrian Dan

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  spot_img

  Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

  Te-ar putea interesa și...