QOOBISS devine furnizor acreditat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) pentru servicii de verificare a identității la distanță, utilizând mijloace video, prin facilitarea verificării identității clienţilor, fără a fi necesară prezenţa la ghişeu.
“Procesarea de date personale ale clienților se realizează în strictă corespundere cu legislația in vigoare. În plus, foarte important de specificat, soluția QOOBISS eKYC a fost dezvoltată astfel încat am prevăzut integrarea cu documentul de identitate în orice format ar fi emis, inclusiv pentru noile cărți electronice de identitate”.
Cătălin Micu, project manager Qoobis
Soluția QOOBISS eKYC a fost dezvoltată pentru a asigura integrarea cu documentul de identitate în orice format, inclusiv pentru noile cărți electronice de identitate, care vor fi aliniate cu regulamentul european referitor la îmbunătățirea securității documentelor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene.
Conform reglementărilor în domeniu, identificarea persoanei la distanţă prin mijloace video este recunoscută doar dacă furnizorul de servicii de identificare a persoanei la distanță a obținut avizul de la ADR.
În baza avizului acordat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, QOOBISS poate furniza clienţilor soluţia de identificare video la distanță, complet automat sau cu dubla confirmare cu operator uman. Acest tip de servicii permite interacţiunea cu autorităţile publice sau cu mediul privat a persoanelor fizice şi a reprezentanţilor persoanelor juridice, fără să mai fie nevoie de prezenţa acestora la sediul instituției.
Startup-ul românesc Qoobiss oferă o varietate de soluții de verificare a identității digitale și automatizează procesul de KYC ( Know-Your-Customer) pentru actele de identitate din România și Republica Moldova. QOOBISS eKYC este soluția companiei de validare a identității online, fără a fi necesară asistența umană (unattended remote identity proofing).
”Soluția QOOBISS eKYC poate fi utilizată de către companii din domeniul financiar, dar și din alte industrii, precum domeniul blockchain, e-commerce sau medical, deoarece echipa noastră înțelege foarte bine nevoile specifice fiecărui tip de companie și echilibrul delicat între obligațiile legislative și nevoia utilizatorilor de a avea o experiență îmbunătățită de folosire a soluțiilor digitale de verificare a identității”.
Cătălin Micu, project manager Qoobis
Decizia ADR prin care au fost aprobate normele de recunoaştere şi reglementare ale acestor proceduri a fost publicată în Monitorul Oficial și vizează introducerea acestui nou mod de identificare şi autentificare la distanţă în legislaţia românească.
Verificarea identității clienților fără a fi necesară prezenţa la ghişeu are misiunea de a susține automatizarea procesului de verificare a companiilor, a persoanelor şi a documentelor de identificare ale acestora, dar şi accelerarea procesului de digitalizare a administraţiei publice.