Companiile cu management bazat pe metodologia Agile înregistrează o creștere medie de 60% a veniturilor și profitului. Echipele devin cu 25% mai productive, iar directorii generali alocă de 4 ori mai mult timp pe strategie și între 25% până la 60% mai puțin timp în managementul operațional.
Revoluția Agile în management transformă modul de lucru în cadrul companiilor. Pornită din interiorul echipelor de dezvoltare software, Agile cuprinde tot mai multe domenii.
Pe fondul acestei revoluții din management, sub diferite etichete, gândirea agilă reușește să aibă un numitor comun: viteza, care face posibilă adaptarea rapidă și permanentă a soluției la realitatea fluidă a proiectului și mediului de afaceri.
Diferența dintre decidenții cu o gândire rapidă și cei cu o gândire lentă, în termenii lui Daniel Kahneman, este similară comparației jucătorilor de șah blitz și cei de șah clasic.
”Jucătorii de șah blitz au 5 minute să închidă partida în timp ce formatul clasic permite încheierea partidei în 120 minute. Condiționați de scurgerea rapidă a timpului, jucătorii de șah blitz își vor activa tot arsenalul de mutări și tactici ca să câștige, deoarece au foarte puțin timp la dispoziție comparativ jucătorii de șah clasic, care își reprezintă diferit mutările și strategiile”.
Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente
Sub impactul avansului tehnologic formatul competițional din afaceri s-a modificat și prin urmare și viteza decizională și operațională s-au accelerat.
Față de birocrația companiilor tradiționale, companiile agile sunt cele apte să dea eficiență. Liderii companiilor agile adopta un ciclu de design al soluțiilor și metodelor pentru îmbunătățirea produselor și serviciilor.
Echipele pot identifica problemele din timp, pot testa și implementa soluții eficiente și adaptate la schimbare. În plus, liderii pot dezvolta o cultură a testării în echipele lor, unde toți membrii pot învăța din greșeli pentru a nu le mai repeta în viitor.