Japonia și Țările de Jos se alătură SUA în limitarea exportului de utilaje pentru fabricarea cipurilor către China

După ani de lobby din partea Washingtonului, Japonia și Țările de Jos au convenit să înăsprească restricțiile privind exportul de tehnologie pentru fabricarea cipurilor către companiile chineze, scrie The Verge.

Restricțiile sunt concepute pentru a limita capacitatea Chinei de a-și intensifica producția internă de cipuri și vin după ce administrația Biden a anunțat măsuri similare în octombrie 2022. Occidentul se teme că accesul mai ușor la semiconductori avansati va permite Chinei să-și consolideze capacitățile militare și de inteligență artificială.

Nu există planuri pentru un anunț public despre acord și ar putea dura „luni” pentru ca Japonia și Țările de Jos să „finalizeze aranjamentele juridice”, potrivit Bloomberg.

„Acesta este un subiect atât de sensibil, iar astaînseamnă că vom comunica doar într-un mod foarte limitat”.

prim-ministrul olandez Mark Rutte

ASML este compania cea mai afectată de restricțiile din Țările de Jos. Este singura companie din lume care produce așa-numitele mașini de litografie cu ultraviolete, care sunt esențiale pentru producția de semiconductori avansați.

CNBC a raportat anterior că această companie nu a putut deja să-și livreze mașina sa avansată de litografie cu ultraviolete în China, dar că ar putea încă livra utilaje mai vechi de litografie cu ultraviolete (DUV).

Noile restricții sunt menite să împiedice vânzarea „cel puțin a unora” dintre aceste mașini DUV, a menționat anterior Bloomberg, ceea ce va limita și mai mult capacitatea companiilor chineze de a produce cipuri avansate și de a înființa linii de producție.

CEO-ul ASML, Peter Wennink, a declarat anterior că beijinul a reprezentat aproximativ 15% din vânzările companiei în 2022.

Wennink a spus că este puțin probabil ca orice restricție să împiedice China să-și construiască propriile versiuni ale mașinilor în cele din urmă.

„Dacă nu pot obține acele mașini, le vor dezvolta ei înșiși. Asta va dura timp, dar în cele din urmă vor ajunge acolo.”

CEO-ul ASML, Peter Wennink

Din partea japoneză, se așteaptă că restricțiile vor afecta companii precum Nikon și Tokyo Electron. Pe lângă întreruperea exporturilor către China, Casa Albă și-a folosit influența pentru a stimula producția internă de cipuri.

Președintele Joe Biden a semnat legea CHIPS și Știință de 280 de miliarde de dolari în august anul trecut, care include subvenții de 52 de miliarde de dolari pentru producția de semiconductori. Intel, TSMC și Samsung fie au anunțat, fie construiesc în mod activ noi fabrici de semiconductori în SUA.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img