ETF-urile și activele din tech au fost anul trecut printre cele cinci cele mai tranzacționate instrumente cu deținere la XTB. Pe prima poziție se găsește iShares Core World UCITS ETF, care oferă expunere asupra unui indice compus din companii din țări dezvoltate. A doua poziție este ocupată de iShares Core S&P 500 UCITS ETF, care urmărește dinamica celui mai important indice din SUA, S&P 500.
,,Anul 2022 a fost un an dificil pentru investitori. Acțiunile globale s-au confruntat cu o piață în scădere, pe fondul unui mix de factori negativi care i-a provocat pe investitori: războiul din Ucraina, inflația ,,rezilientă”, creșterea prețului energiei, blocajele lanțurilor de aprovizionare din China cauzate de pandemie sau majorarea ratelor de dobândă, în special în SUA”.
Radu Puiu, Financial Analyst la XTB România
A treia poziție este completată de iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF, care oferă expunere asupra unor companii din state emergente.
Pozițiile 4 și 5 sunt completate de două companii de tehnologie, Palantir Technologies, și, respectiv, UiPath.
Investițiile pasive, realizate fie prin intermediul unui fond tranzacționat la bursă (ETF), fie cu un fond de unități, au continuat să crească în popularitate în 2022. Acest lucru s-a datorat faptului că investitorii au optat pentru poziții mai diversificate, mai degrabă decât să aibă încredere într-un administrator de fond pentru a alege acțiuni câștigătoare.
Aceste fonduri sunt alegeri populare pentru investitori, iar costurile reduse ale acestor tipuri de instrumente reprezintă o modalitate ieftină de a construi un portofoliu diversificat de acțiuni și obligațiuni.
Acțiunile de pe piețele emergente au fost populare în rândul investitorilor ETF de multă vreme, iar în mediul actual de piață, ETF-urile au câștigat în mod semnificativ cotă de piață în detrimentul fondurilor gestionate activ, fiind ajutate de ușurința de utilizare, de transparență și de costurile reduse.
Companiile din piețele emergente s-au prăbușit anul trecut din cauza efectelor combinate ale creșterii rapide a ratelor dobânzilor, ale unui dolar american puternic și ale preocupărilor legate de creșterea economică globală.
Anul 2023 ar putea fi, de asemenea, un an dificil la început. Piețele emergente au obiceiul de a supraperforma în raport cu piața în ansamblu atunci când sentimentul se schimbă. Economiile în curs de dezvoltare au un potențial de creștere pe termen lung, dar în același timp piețele lor bursiere pot fi volatile și pot avea un grad mai ridicat de risc.