Un procent de 44% din volumul tranzacțiilor ilicite din 2022 a provenit de la entități sancționate, care utilizează din ce în ce mai mult criptomonedele, deoarece le oferă o modalitate de a ocoli aceste sancțiuni, potrivit StockApps.
„Entitățile sancționate folosesc din ce în ce mai mult crypto pentru a-și ascunde urmele și pentru a scăpa de crime care ar fi imposibile prin sistemele financiare tradiționale. Aceasta este o tendință îngrijorătoare, iar guvernele trebuie să acționeze rapid pentru a o combate.”
Edith Reads, StockApps.com
Sancțiunile sunt puse în aplicare de guverne pentru a pedepsi diferite entități. De exemplu, Statele Unite au sancțiuni împotriva Iranului, Coreei de Nord și Rusiei. Aceste sancțiuni împiedică instituțiile financiare să facă afaceri cu entități din țările respective.
Cu toate acestea, criptomonedele nu sunt supuse acestor restricții, ci pot fi folosite pentru a trimite bani oricui din întreaga lume, indiferent de loc. Acest lucru le face un instrument perfect pentru eludarea sancțiunilor.
Există câteva moduri diferite prin care criptomonedele pot fi folosite pentru a evita sancțiunile. Una este utilizarea unui schimb descentralizat. Aceste burse nu sunt supuse acelorași reglementări ca și instituțiile financiare tradiționale. Aceasta înseamnă că pot tranzacționa fără probleme cu entități din țările sancționate.
În plus, utilizarea rețelei peer-to-peer poate face mai ușor pentru comercianții ilegali să se bazeze pe cripto. Aceste rețele permit utilizatorilor să trimită și să primească plăți fără a dezvălui identitățile.