More

    Inteligența artificială va schimba radical societatea, iar companiile de tehnologie vor fi marii câștigători ai acestei transformări

    Efectele inteligenței artificiale vor avea un impact major asupra educației, pieței muncii, distribuției veniturilor și alocării resurselor în societate, iar dezvoltatorii de tehnologie vor fi printre cei mai mari câștigători.

    Estimările recente pentru economia globală arată riscuri de încetinire și, localizat, chiar recesiune, dar sunt totuși mai optimiste față de lunile anterioare. Europa a oferit indicatori timizi de stabilizare, iar Germania a depășit așteptările cu o creștere a PIB-ului de 1,9% în 2022.

    În ciuda unor așteptări de recesiune, în SUA, piața muncii se menține solidă, dar, în special în sectorul de tehnologie, unde se înregistraseră angajări masive în perioada 2020 – 2021, numărul angajaților a început să scadă.

    În SUA, în total, companiile de tehnologie au anunțat disponibilizări care vizează între 100.000 și 150.000 de oameni. Un val de instrumente de tip AI (inteligență artificială) ridică însă o întrebare esențială: vor fi transformate masiv locurile de muncă ale viitorului?

    ”Vor fi transformate profesii precum cineast, actor, pictor, fotograf? Sau cea de muzician (există aplicații pentru generare de muzică, ce devin mai complexe și puternice cu fiecare nouă versiune), ilustrator, scriitor?”

    Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România

    Inteligența artificială a cunoscut o dezvoltare accelerată în anii recenți, iar tehonologia care imită inteligența umană a evoluat de la aplicații izolate sau specializate și documente de cercetare stufoase, dar inaccesibile publicului larg, la utilizare pe scară largă și dezbateri intense despre rolul lor în societate, în piața muncii, în educație, în cunoaștere.

    Grija principală a celor din domeniu nu este transformarea, ci erodarea cererii pentru forța de muncă. Spre exemplu, desenatori din Japonia au protestat deja față de soft-ul care permite generarea de benzi desenate în stilul unui anume realizator, considerând nu doar o violare a drepturilor de autor, dar și un afront.

    Problema se pune chiar și pentru meseria de avocat. Pentru prima dată, în ianuarie, în SUA, o pledoarie (pentru a evita o amendă de circulație, pentru început) va fi susținută de un sistem de AI. Compania DoNotPay are drept obiectiv declarat erodarea imensei piețe a serviciilor oferite de avocați.

    Taberele se împart între cei care văd o înlocuire rapidă a unui număr mare de angajați și cei care consideră că noile unelte vor permite o eficientizare a muncii, o dezlănțuire a creativității.

    Noile produse de AI ar permite o „simbioză” posibilă la alt nivel, oferind un sprijin, extinderea capabilităților, degrevarea de sarcini repetitive. Noutatea este că nu mai e vorba doar de fabrici, unde deja se regăsește un nivel de robotizare, sau de transport, unde condusul autonom înregistrează progrese, dar e la ani distanță de o răspândire semnificativă.

    Reflectoarele se îndreaptă asupra profesiilor exercitate de cei care lucrează din birouri – sau de acasă, în profesii specializate, cu venituri mari și foarte mari.

    Acesta ar putea fi valul al doilea al automatizării, iar efectele vor duce la rescrierea regulilor în societate. Tentația companiilor de a înlocui, fie și parțial, unii angajați, sau de a reduce costurile ori de a renegocia raporturile cu angajații va fi dificil de ignorat.

    ”În estimarea noastră, vor fi atinse unele din așteptările fiecărui grup: posibilitățile pentru creativitate și eficiență vor fi amplificate. În același timp, va crește atât competiția, cât și presiunea pe oferta de locuri de muncă. Efectele ar urma să se vadă în timp, iar orizontul ar fi de ordinul anilor. Întreaga societate ar trebui, însă, să înceapă să se pregătească de pe acum”.

    Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România

    Carol Dan

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...