More

  Se pregătește reglementarea industriei crypto în România

  Parlamentul va avea un grup de lucru pentru reglementarea industriei crypto, conform Risco.ro, care citează o declarație a deputatului Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, făcută în cadrul conferinței ”The StakeBorg Talks”. O legislație bine făcută poate transforma România într-un hub regional web3.0, susțin jucătorii pe piața activelor virtuale. Grupul de lucru ar urma să se creioneze în februarie, a detaliat Sărmaș pentru Economedia, iar acesta ar trebui, în primă fază, să identifice care sunt nevoile de reglementare. Discuțiile vin într-un moment în care piața este zguduită de scandalul fraudei FTX.

  ”Lipsa de reglementare nu permite companiilor care folosesc tehnologii emergente să ofere soluții. De exemplu, lucrăm la o lege a semnăturii electronice și cred că în februarie o vom livra. Ne-am gândit să menționăm acolo că dincolo de semnături electronice bazate pe certificate digitale, documentele pot exista și sub forma unui NFT. În acest fel, impulsionăm startup-urile să se manifeste, să creeze produse bazate pe tehnologia blockchain. Cred că asta lipsește în România, reglementare care să te lase să te manifești. Când nu ai reglementare deloc, s-ar putea să nu poți face prea multe lucruri”, a spus Sărmaș, în cadrul dezbaterii The StakeBorg Talks, pe tema ”Cum poate deveni România un hub web3.0 regional”.

  El a promis organizarea unui grup de lucru la Parlament care să aibă în vedere atât protejarea românilor care investesc în sectorul cripto, cât și identificarea nevoilor pe care startupurile din această industrie le au, pentru a crea plus valoare în România și pentru a fi competitive cu cele din plan internațional.

  “Scopul acestui grup de lucru va fi să identifice care sunt nevoile de reglementare, în primă fază. S-ar putea să fie un grup de lucru nou ori o misiune în cadrul Law and Technology Hub”, a spus deputatul. Principala preocupare pare să fie legată de definirea crypto ca Asset sau security”. “Poate după două întâlniri ajungem la concluzia că nu e nevoie de legislație”, a completat acesta.

  Lucian Todea, cofondator și COO MultiversX (Elrond) afirmă că startupurile din România care construiesc pe infrastructură blockchain au nevoie, în primul rând, de claritate și predictibilitate legislativă.

  ”Cea mai mare problemă este că nu avem legi clare care să reglementeze activitatea companiilor. Cum pot înregistra anumite active, cum pot emite tokeni și NFT-uri, cum pot intra într-o relație de business cu o companie dintr-o altă țară, având în vedere că o anumită factură ar trebui plătită în crypto? Toate aceste întrebări rămân, deocamdată, fără răspuns, iar acest lucru ne creează mult disconfort, pentru că, în lipsa unui cadru legislativ clar, trebuie să ne rezumăm la a interpreta legile în vigoare(…).,” a adăugat Lucian Todea.

  În România există aproximativ 500.000 de investitori în crypto, de patru ori mai mulți decât cei care investesc la Bursa de Valori București (BVB), a declarat Vlad Mercori, CEO StakeBorg.

  În România, persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a declara aceste venituri, iar impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului. Agenția Naționalã de Administrare Fiscală  a publicat în urmă cu un an un material informativ privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...