Meta a avertizat că utilizarea programelor de spionaj pentru urmărirea persoanelor, inclusiv jurnaliști și activiști, reprezintă o amenințare persistentă, deoarece companiile de supraveghere continuă să se adapteze și să își schimbe tacticile în mod constant. Rusia și China sunt statele principale cunoscute pentru astfel de metode.
Un raport realizat de compania mamă a Facebook a descris încercările grupului de socializare de a elimina o serie de firme, inclusiv două cu legături în Rusia, una cu sediul în Israel și o entitate din China, toate acestea fiind acuzate de Meta că au spionat persoane pe Facebook și Instagram. În același timp, firmele în cauză aveau scopul de a compromite conturile persoanelor și de a fura datele private, relatează Guardian.
La un moment dat, Meta a declarat că a eliminat peste 100 de conturi pe Facebook și Instagram, cu legături către o companie numită Avalanche din Rusia, despre care a menționat că a vândut accesul pentru o platformă ce permite spionajul pe internet. Gigantul tehnologic a anunțat că o serie de persoane și grupuri au fost vizate folosind rețeaua rusă. Printre acestea se numără activiști de mediu, membri ai mass-media, ONG-uri din SUA și politicieni.
Conform Meta, au existat și alte state care au fost implicate în scheme de spionaj. Compania mamă a Facebook a declarat că a închis o rețea de 900 de conturi false de Instagram și Facebook care erau accesate din China și care păreau să urmărească persoane din Myanmar, India, Taiwan, SUA și China, inclusiv personal militar, activiști pro-democrație, angajați guvernamentali, politicieni și jurnaliști.
Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate al Meta, a declarat că societatea a încercat să împărtășească informații despre amenințări cu guvernele și cu alte companii de tehnologie pentru a reduce amenințările la adresa utilizatorilor.
„Obiectivul nostru principal este să facem tot ce ne stă în putință pentru a proteja oamenii.”
Declarația lui Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securite al Meta