More

    Lucian Heiuș, președintele ANAF, interviu EXCLUSIV pentru Digitalio

    • Proiectele Big Data și Sfera – vârfuri de lance pentru digitalizarea ANAF
    • Digitalizarea impune o pregătire profesională accentuată și continuă în ANAF
    • Heiuș: „Criptomonedele cred că sunt o modă și eu nu cred foarte mult în ea”
    • Cum identifică Fiscul veniturile nedeclarate din cripomonede?
    • Despre implementarea SAF-T, e-Factura și e-Transport

    Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit în exclusivitate pentru DIGITALIO despre pașii pentru digitalizarea instituției, dar și despre provocările pe care ANAF le are în perspectiva modernizări relației cu contribuabilii.

    Potrivit șefului ANAF, instituția pe care o conduce trece printr-un „amplu proces de modernizare” care include și digitalizarea serviciilor oferite și a platformelor pe care ANAF le utilizează. Ținta este ca, în următorii trei ani curpinși în marja finanțărilor disponibile prin PNRR, dotările existente să fie duse la „un nivel superior”, susține Lucian Heiuș.

    355 de milioane de Euro care sunt disponibile pentru digitalizarea ANAF și a Ministerului de Finanțe prin PNRR | Proiectele Big Data și Sfera – vârfuri de lance pentru digitalizarea ANAF

    „În acești bani care sunt finanțați de UE prin PNRR avem atât platforme specifice cât și dotări cu echipamente tehnologice.

    Putem să discutăm despre o mare platformă de analiză a riscurilor – Big Data, care va fi o bază foarte mare de informații din care vom putea să extragem și să identificăm acolo unde se produce evaziunea fiscală și să putem să ne direcționăm acțiunile către locurile în care se face marea evaziune fiscală.

    Există și proiectul Sfera, care va  însemna o gestionare mai bună a obligațiilor fiscale și prin care încercăm să aducem la nivel central toate bazele de date locale, să avem o imagine corectă și rapidă a obligațiilor pe care le au agenții economici, care ne ajută și pe noi, îi ajută și pe aceștia. (…)

    Aceste transferuri de informații între contribuabili și ANAF să se facă într-un timp foarte rapid.

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    ANAF vrea să dezvolte și Spațiul Privat Virtual (SPV)

    Lucian Heiuș spune că vrea să dezvolte modul prin care transferul de informații dintre ANAF și agenții economici, în așa fel încât serviciile de informare a acestora de către instituție, pe de-o parte, dar și metodele de depunere a declarațiilor fiscale și de plată a impozitelor, pe de altă parte, să fie realizate cât mai optim și rapid cu putință.

    „Vrem de asemenea ca SPV să fie dezvoltat, să aibă o nouă dinamică și o nouă fațetă de contact între noi și contribuabili. Vrem să dezvoltăm un schimb de informații permanent cu agenții economici. Să creștem serviciile de informare permanentă, de depunere cât mai ușoară a declarațiilor, de accesibilitate a plății impozitelor și taxelor.”

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    Potrivit șefului ANAF, sfârșitul anului 2026 este perioada începând cu care contribuabilii ar trebui să resimtă eficiența crescută a ANAF, dobândită prin digitalizarea instituției.

    „Sper ca la sfârșitul anului 2026, atunci când ar trebui să devină funcționale toate aceste platforme, Fiscul să aibă eficiența și eficacitatea mărită, iar contribuabilii să simtă că suntem mai aproape de ei, prin serviciile pe care le punem la dispoziție.”

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    Lucian Heiuș: Avem un nivel de îmbătrânire al personalului ANAF (…) Aștept trecerea constrângerilor bugetare pentru a face angajări masive

    Proiectele de digitalizare pe care urmează să le dezvolte ANAF impun și modificări la nivelul angajaților instituției. Lucian Heiuș vrea să angajeze forță de muncă proaspătă, iar primul pas a fost făcut printr-un ordin de președinte care a transformat posturile vacante de nivel superior în posturi de debutant sau asistent.

    Astăzi avem un nivel de îmbătrânire al personalului ANAF. Din acest motiv, în urmă cu aproximativ 2 luni de zile am dat un ordin de președinte prin care am transformat toate posturile vacante de nivel superior în posturi de debutant sau asistent.

    Aștept ca atunci când constrângerile bugetare vor permite să facem angajări masive să aducem tineri în ANAF care, alături de cei cu experiență, să poată fi integrați în mecanismul nostrul fiscal și să asigure o continuitate privind nivelul de fluctuație a forței de muncă.

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    Digitalizarea impune o pregătire profesională accentuată și continuă în ANAF

    ”Toate aceste schimbări pe care le facem prin acest amplu proces de modernizare și digitalizare a ANAF, implică o pregătire profesională accentuată și continuă. Oamenii care lucrează azi în anumite segmente au nevoie să participe la cursuri de pregătire pentru a ține pasul cu schimbările care urmează. Începând cu acest an, s-a înființat o Școală de fiscalitate în cadrul ANAF pe care o construim, o populăm cu lectori, o dotăm cu tehnica necesară, pentru a face aceste cursuri de pregătire a angajaților proprii.”

    „Am semnat deja protocoale de colaborare cu Universitățile din România într-un dublu-sens, acela de a permite studenților să vină să facă practică în structurile ANAF din toată țara, să fie familiarizați cu ce înseamnă administrarea fiscală la nivelul României, dar în același timp profităm de experiența profesorilor universitari care predau în aceste universități care pot ține cursuri pentru angajații ANAF, pentru creșterea calității actului administrativ fiscal în orice decizie pe care o impunem.”

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    Ce se întâmlă cu Centrul de Excelență în Tehnologie din cadrul Ministerului de Finanțe

    În luna august a acestui an, Guvernul a aprobat înființarea unui Centru de Excelență în Tehnologie în cadrul MF, la propunerea ANAF. Potrivit lui Heiuș, va dura câțiva ani buni până acesta să funcționeze.

    „Sunt deja parcurși primi pași pentru Centrul de Excelență, va dura câțiva ani buni și el va funcționa (…) Cred că acest schimb de informații între mediul privat și instituțiile statului este bine-venit. Și expertiza, și bunele practici pe care le putem lua din mediul privat sunt benefice pentru noi.”  

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    Salarizarea pe care ANAF o poate asigura experților IT este în urmă comparativ cu piața | „Trag un semnal de alarmă asupra nevoii de IT-iști în sectorul public și, în special, în ANAF”

    Lucian Heiuș atrage atenția asupra nevoii de IT-iști în sectorul public și în special în ANAF  

    Nu este foarte atractiv ca tinerii specialiști în IT să vină să lucreze, nu numai la MF, ci și în alte instituții ale statului. Aici trebuie luată o decizie la nivel guvernamental cât mai rapid pt a găsi o formulă de egalizare sau de apropiere a salariilor IT-iștilor care lucrează la stat, pentru că avem și noi nevoie de specialiști care să vină să lucreze aici (…) Dacă veri să ai și tu, ca Stat, IT-iști foarte buni și e clar că e nevoie de ei, trebuie să ai un nivel al salarizării corespunzător. Și aici se poate interveni doar prin modificarea legii salarizării unice a funcționarilor.

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    Heiuș: „Criptomonedele cred că sunt o modă și eu nu cred foarte mult în ea”

    Apar, într-un ritm alert tot felul de surse de venituri, una dintre ele fiind tranzacțiile din criptomonede și au obținut un profit în urma acestora. S-a simțit nevoia unui ghid, pe care l-am publicat. Au existat foarte mulți care au început deja să declare (n.r. veniturile din criptomonede).

    Din păcate am găsit, în urma inspecțiilor pe care le-am făcut și a informațiilor pe care le-am avut și persoane fizice sau juridice care nu au declarat în integralitate aceste sume. Piața criptomonedelor s-a prăbușit, iar nivelul tranzacțiilor a scăzut, dar noi suntem foarte atenți la aceste noi venituri care apar și este firesc să fim în pas cu moda.

    Cred că este o modă și sincer nu cred foarte mult în ea, dar noi ca reprezentanți ai fiscului suntem datori să le punem la dispoziție mecanismele și pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a-și putea declara și achita impozitele datorate pe veniturile pe care el obțin din tranzacționarea acestor criptomonede.  În același timp, trebuie să-i identificăm pe cei care nu fac acest lucru.

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    Cum identifică Fiscul veniturile nedeclarate din cripomonede?

    „Mecanismele nu sunt foarte foarte complicate. Banii obținuți (n.r. din tranzacții cu criptomonede) vin de pe anumite platformele pe care se tranzacționează și este relativ simplu de văzut ce bani intră și în conturile cui, apoi verificăm dacă acea persoană fizică sau juridică și-a înregistrat și și-a plătit impozitele aferente acelor venituri.”

    „Nu avem o inteligență artificială care să navigheze prin conturi. Vorbim de tranzacții și de plăți care vin în conturi bancare și trebuie să asigurăm și un secret al operațiunilor. Dar avem direcții și servicii specializate în comerț electronic, tot ce se întâmplă în online iar oamenii din acestea urmăresc aceste piețe ale tranzacțiilor cu criptomonede”.

    Lucian Heiuș, Președinte ANAF

    Puteți viziona interviul în totalitate pe conturile Digitalio Youtube și Spotify

    Gabriel Zamfir

    Stay in the Loop

    Latest stories

    S-ar putea să-ți placă și...