Statele UE au convenit miercuri asupra unui plan de 45 de miliarde de euro pentru a finanța producția de cipuri, ceea ce înseamnă că blocul celor 27 de țări este cu un pas mai aproape de obiectivul său de a-și reduce dependența de producătorii americani și asiatici, relatează Reuters.
Miniștrii Uniunii Europene se vor reuni la 1 decembrie pentru a aproba planul privind cipurile, care va trebui să fie dezbătut în Parlamentul European anul viitor înainte de intra în vigoare.
Executivul european speră că subvențiile de stat vor ajuta blocul comunitar să atingă o cotă de 20% din capacitatea globală de producție de cipuri până în 2030. Tot acesta a venit cu propunerea după ce producătorii de automobile, furnizorii de servicii medicale și operatorii de telecomunicații au fost afectați de o penurie globală de cipuri și de blocajele din lanțul de aprovizionare.
Ponderea Europei în producția de cipuri este de 8%, în scădere de la 24% în 2000.
Permiterea subvențiilor de stat pentru o gamă mai largă de cipuri se numără printre modificările făcute la cererea Comisiei. Subvențiile vor acoperi cipurile care aduc inovații în ceea ce privește puterea de calcul, eficiența energetică, avantajele ecologice și inteligența artificială.
Comisia a alocat bani din programele de cercetare și din fondurile necheltuite din alte programe, ceea ce a atras critici din partea unor țări ale UE, care au afirmat că acest lucru ar putea avantaja în mod nedrept țările care dispun deja de facilități pentru cipuri sau care sunt pregătite să atragă producători de cipuri.