More

  Aplicaţia mobilă ce sprijină victimele violenţei domestice, folosită de aproape 32.000 de ori de la lansarea în România

  Aplicaţia mobilă ce sprijină victimele violenţei domestice – Bright Sky RO, a fost folosită de aproape 32.000 de ori de la lansarea în România, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

  Aplicaţia Bright Sky RO oferă asistenţă şi sprijin specializat victimelor violenţei domestice, persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană, iar ghidul care detaliază tipurile de abuz este cea mai accesată funcţie din aplicaţie.

  În perioada ianuarie – septembrie 2022, în România au fost emise 9.771 de ordine de protecţie provizorii, cu 20% mai multe faţă de primele 9 luni ale anului trecut.

  Cea mai mare pondere în sfera violenţei domestice o au faptele de “lovire sau alte violenţe”, urmate de “ameninţare”.

  “Peste 10.000 de români se protejează de violenţa domestică şi folosesc activ aplicaţia Bright Sky RO. De la lansare şi până în prezent, aplicaţia a fost utilizată de aproape 32.000 de ori, de românii care sunt victime ale violenţei domestice sau de către cei care aleg să raporteze astfel de situaţii. Secţiunea în care sunt explicate formele de abuz este cea mai utilizată din cadrul aplicaţiei”, arată sursa citată.

  Fenomenul violenţei domestice rămâne în creştere pe teritoriul ţării noastre – în perioada ianuarie – septembrie 2022, în România au fost emise 9.771 de ordine de protecţie provizorii, cu 20% mai multe faţă de primele 9 luni ale anului trecut, arată datele Poliţiei Române.

  “Bright Sky RO este singurul instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice din România. Aplicaţia fost lansată de Fundaţia Vodafone România, în parteneriat cu Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania, în luna mai 2020”, precizează IGPR.

  De la momentul lansării, aplicaţia a fost descărcată pe 10.544 de terminale, având în acest moment 10.000 de utilizatori unici – victimele directe ale abuzurilor, dar şi cei care cunosc un astfel de caz şi caută sprijin, vor să se informeze.

  Din mai 2020 şi până în prezent, Bright Sky RO a fost folosită de 31.689 de ori. Cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei sunt: Ghidurile – cu 13.265 de accesări, iar cea mai utilizată rubrică din această secţiune este ghidul despre formele de abuz şi cum le recunoaştem, cu 3.690 de accesări; Chestionarul de evaluare a siguranţei într-o relaţie – 11.138 de accesări şi Funcţia de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistenţă şi suport – 4.608 accesări.

  “Prevenirea violenţei domestice constituie o prioritate a Poliţiei Române. Aplicaţia Bright Sky RO oferă informaţii utile atât victimelor, cât şi specialiştilor în domeniu. În plus, aceasta permite stocarea şi protejarea probelor, în eventualitatea unui viitor demers juridic. Recomandările preventive vizează toate formele de abuz şi sunt uşor de accesat pentru toţi cei care vor să ajute sau să iasă dintr-o situaţie de risc”, a declarat comisar-şef de poliţie Sorin Stănică – Directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IGPR. 

  andrei.nistor

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  spot_img

  Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

  Te-ar putea interesa și...