More

  Google Chrome ar putea colecta datele personale prin intermediul extensiilor

  Un studiu realizat de Incogni a scos la iveală câteva detalii îngrijorătoare cu privire la cel mai titrat motor de căutare din lume, după ce a analizat 1.237 de extensii Chrome găsite în Chrome Web Store. S-a constatat că aproape jumătate (48,7%) dintre extensii puteau să expună informațiile personale identificabile (PII) ale utilizatorilor, să distribuie malware și adware, să înregistreze parole și informații financiare.

  După finalizarea studiului, Incogni a analizat mai în detaliu concluziile sale pentru a determina nivelul de risc cauzat de extensiile care acordă permisiunea la datele personale în timpul instalării. Se pare că 1 din 4 (27%) dintre acestea colectează date. Mai mult de atât, extensiile de scriere, inclusiv Grammarly și Compose AI, tind să fie cele mai avide de date, aproape 80% dintre ele capturând cel puțin un punct de date la un moment dat, relatează Digital Trends.

  Majoritatea utilizatorilor nu vor ști ce riscuri implică fiecare permisiune acordată sau faptul că extensiile nu pot funcționa fără anumite permisiuni, așadar se recomandă să se instaleze extensii numai de la dezvolatori și programatori de încredere. Totuși, chiar și dezvoltatorii cu ratinguri ridicate din partea utilizatorilor sau cu o dezvoltare de software de încredere nu garantează o protecție completă.

  Este nevoie de vigilență din partea userilor și, mai ales, de puțin habar atunci când vine vorba de acordarea și revizuirea permisiunilor.

  Aleksandras Valentij, ofițer de securitate a informațiilor la Surfshark a pus o întrebare foarte bună, și anume “de ce ar avea nevoie un blocant de reclame de acces la captura audio sau la sistemul de fișiere? Dacă aveți îndoieli, pur și simplu nu folosiți acel add-on anume. Există o mulțime de alternative pentru fiecare add-on în parte.” Prin urmare, înainte de a descărcă o extensie pe Google Chrome, trebuie verificată din toate unghiurile posibile pentru ca datele personale să fie în siguranță.

  Răzvan Tănase

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...