More

  Cum a ajuns un software rusesc în dispozitivele civililor și în armata americană

  Mii de aplicații pentru smartphone-uri din magazinele online ale Apple și Google conțin coduri informatice dezvoltate de o companie tehnologică, Pushwoosh, al cărui sediu se presupune a fi în Statele Unite, dar care este de fapt în Federația Rusă, relatează Reuters.

  Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție a Statelor Unite pentru combaterea amenințărilor majore la adresa sănătății, a declarat că a fost înșelată, crezând că Pushwoosh are sediul în capitala americană. După ce a aflat despre rădăcinile sale rusești de la Reuters, a eliminat software-ul Pushwoosh din șapte aplicații destinate publicului, pe motiv de probleme de securitate.

  Pushwoosh oferă cod și suport pentru procesarea datelor pentru dezvoltatorii de software, permițându-le acestora să realizeze profilul activității online a utilizatorilor de aplicații pentru smartphone și să trimită notificări push personalizate de pe serverele Pushwoosh.

  Fondatorul Pushwoosh, Max Konev, a declarat pentru Reuters într-un e-mail din septembrie că firma nu a încercat să își mascheze originile rusești. “Sunt mândru că sunt rus și nu aș ascunde niciodată acest lucru”.

  Armata americană a declarat că a eliminat în martie o aplicație care conținea coduri executate de Pushwoosh din cauza acelorași motive de îngrijorare. Aplicația respectivă era folosită de soldații de la una dintre principalele baze de antrenament de luptă ale țării.

  Potrivit documentelor companiei, depuse în mod public în Rusia și examinate de Reuters, Pushwoosh are sediul în orașul siberian Novosibirsk, unde este înregistrată ca o companie de software care efectuează, de asemenea, procesarea datelor. Are aproximativ 40 de angajați și a raportat venituri de 143.270.000 de ruble (2,4 milioane de dolari) anul trecut. Pushwoosh este înregistrată la guvernul rus, ceea ce înseamnă că plătește taxe în Rusia.

  În documentele de reglementare din SUA și pe rețelele de socializare, Pushwoosh nu menționează niciodată legăturile sale cu Rusia. Compania menționează “Washington, D.C.” ca locație pe Twitter și declară că adresa biroului său este o casă din suburbia Kensington, Maryland, conform ultimelor sale declarații de corporație americane depuse la secretarul de stat din Delaware. De asemenea, compania menționează adresa din Maryland pe profilurile sale de Facebook și LinkedIn.

  Casa din Kensington este locuința unui prieten rus al lui Konev, care a vorbit cu un jurnalist Reuters sub rezerva anonimatului. Acesta a declarat că nu are nicio legătură cu Pushwoosh și că a fost de acord doar să-i permită lui Konev să folosească adresa sa pentru a primi corespondență.

  Pushwoosh nu a menționat niciodată că are sediul în Rusia în cele opt declarații anuale depuse în statul american Delaware, unde este înregistrată, o omisiune care ar putea încălca legislația statului. În schimb, Pushwoosh a indicat o adresă din Union City, California, ca sediu principal al activității sale din 2014 până în 2016. Această adresă nu există, potrivit oficialilor din Union City.

  Pushwoosh a folosit conturi LinkedIn care ar fi aparținut a doi directori cu sediul în Washington, D.C., pe nume Mary Brown și Noah O’Shea, pentru a solicita vânzări. Konev a recunoscut că aceste conturi nu erau autentice. El a spus că Pushwoosh a angajat o agenție de marketing în 2018 pentru a le crea în încercarea de a folosi social media pentru a vinde Pushwoosh, nu pentru a masca originile rusești ale companiei. LinkedIn a declarat că a eliminat conturile după ce a fost alertat de Reuters.

  Răzvan Tănase

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...