More

  Sebastian Burduja: Transformarea digitală a ţării este prioritate strategică zero

  Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat că transformarea digitală a României este o prioritate strategică şi a precizat că acest mesaj a fost transmis de premierul României, Nicolae Ciucă. Burduja a afirmat că românii nu trebuie să fie reticenţi la cloud-ul guvernamental, deoarece dosarul în care orice funcţionar putea ”să umble”, va dispărea, iar orice accesare a datelor va fi notificată.

  ”Prim-ministrul României a transmis cel mai clar semnal că transformarea digitală a ţării este prioritate strategică zero. Asta înseamnă că România, pentru a rămâne competitivă, trebuie să se modernizeze (…) Ce înseamnă servicii publice digitale? A nu mai pune cetăţenii pe drumuri pe la ghişee, competenţe digitale, de la copii până la seniori să ştie să folosească noile tehnologii, înseamnă digitalizarea sectorului privat pentru ca firmele noastre româneşti să fie competitive şi să concureze de la egal la egal cu cele din Europa, America şi alte părţi ale lumii şi nu în ultimul rând, conectivitate. România întotdeauna a stat bine la viteza conexiunilor pe bandă largă, dar încă mai avem zone albe în ţară pe care vrem să le acoperim într-un ritm accelerat. Practic, mesajul premierului a fost că România liberală, România dezvoltată, înseamnă o Românie digitală”, a precizat Sebastian Burduja, joi seară, la Antena 3. 

  Întrebat dacă poate asigura siguranţa datelor şi cine centralizează datele, ministrul Digitalizării a explicat ce înseamnă cloudul guvernamental şi cum va funcţiona el. 

  ”Cloudul guvernamental nu va strânge date în plus faţă de ceea ce statul are deja pentru fiecare dintre noi. Ceea ce va face e că va păstra aceste date într-un loc mult mai sigur decât astăzi. Imaginaţi-vă un sistem centralizat, apărat de instituţiile statului român, un sistem în care accesul la date este jurnalizat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în momentul în care statul îmi accesează datele personale, eu primesc o notificare, cine îmi accesează aceste date, de ce, care e temeiul legal şi când. Este un sistem în care nu va mai exista dosarul cu şină, nu va mai putea orice funcţionar să umble în dosarul nostru fără ca noi să ştim. E un sistem model, cu urme care nu pot fi şaterse şi în care românii pot avea încredere. Este parte a oricărui stat de a se moderniza. Dacă alte state au făcut acest lucru acum 4-6 zile, acum a venit rândul României”, a adăugat Burduja. 

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...