More

  Concluziile Cluj Innovation Days 2022: Viitorii zece ani ai industriei IT românești vor fi digitali, într-o Românie digitalizată

  Cum vor arăta viitori zece ani în industria IT românească? Aceasta a fost întrebarea la care au căutat răspunsul experții reuniți la cea de-a X-a ediție a Cluj Innovation Days, evenimentul fanion al celei mai vechi și mai titrate asociații de profil din România, Cluj IT Cluster.

  Cluj Innovation Days a reunit, timp de zece zile, din 17 până în 27 octombrie, experți din instituții publice, mediul academic și din industria IT din România, pentru a analiza statusul actual al industriei de profil.

  Peste 80 de experți în tehnologie, business și politici publice au discutat, pe parcursul a 23 de workshop-uri, conferințe și dezbateri, pe marginea principalelor linii directoare ale dezvoltării IT-ului românesc în viitorii zece ani. Experții au subliniat că viitorul nu poate fi altfel decât digital, într-o țară în care administrația publică este digitalizată, iar relația cetățeanului cu statul este una transparentă și rapidă.

  Industria de IT, unul dintre cei mai importanți contributori la Produsul Intern Brut al României, vede următorii zece ani ca fiind unii în care creșterea va fi accelerată, iar avansul tehnologic va fi impulsionat de noua realitate geopolitică. Totodată, Cluj Innovation Days a întărit necesitatea ca viitorul să fie unul verde și sustenabil, un viitor în care inovarea să aibă în prim-plan binele comun, iar resursele să fie folosite în mod judicios.

  „Cluj Innovation Days este evenimentul Cluj IT Cluster care, și în acest an, a adus inovația în prim-planul peisajului național, într-un context global foarte dinamic. Tehnologiile care intervin în viața noastră trebuie susținute de politici publice, de educație și de strategii care să aibă ca pilon central sustenabilitatea”, a subliniat Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT Cluster.

  Inovația trebuie adusă în sprijinul cetățenilor prin digitalizarea serviciilor publice

  Printre temele de dezbatere în cadrul ediției a X-a a Cluj Innovation Days s-a numărat importanța inovației ca motor al dezvoltării industriei IT, dar și al digitalizării serviciilor publice.

  „Faptul că astfel de evenimente sunt centrate pe inovare ajută atât industria, cât și sectorul public să ardă etape în procesul de modernizare, nu în modul în care sunt omise anumite aspecte, ci mai degrabă prin impulsul pe care îl generează. Evenimente precum Cluj Innovation Days ne pun în postura de a vorbi despre viitor și de a înțelege că tehnologia e doar un instrument pentru a face ca toate industriile, nu doar cea IT, să fie mai performante și, implicit pentru ca mediul public să fie mai performant.

  Sectorul IT & C a ajuns la un nivel de maturitate care poate să aducă nu doar o transformare digitală a proceselor în România, ci mai ales o tranziție către viitor mai rapidă, punând inovația atât în folosul mediului privat cât și a celui public”, a susținut Sabin Sărmaș, Președinte al Comisiei IT & C din Camera Deputaților.

  Finanțări Europene pentru dezvoltarea și extinderea tehnologiilor inovatoare care schimbă lumea în care trăim

  Cluj Innovation Days a oferit și o privire de ansamblu asupra mecanismelor care susțin ideile inovatoare ale companiilor, dar și informații cheie de care companiile care au nevoie de susținerea ideilor lor trebuie să le ia în considerare atunci când își pregătesc aplicațiile de finanțare

  „10 miliarde de euro sub formă de granturi sunt disponibile pentru IMM-uri, prin intermediul Consiliului European pentru Inovare. Companiile românești cu afaceri inovatoare au putut afla direct de la jurați, prezenți în cadrul Cluj Innovation Days, despre cum pot deveni eligibile, dar și cum pot efectiv câștiga finanțarea. Ca antreprenor care aduce inovația în domeniul în care activez, cel al relațiilor publice, am apreciat în mod excepțional calitatea dezbaterilor și a oamenilor care susțin ideile creative și disruptive, de la lansarea lor și validarea în piață, până la scalarea și promovarea lor și pe alte piețe. Am realizat cât de important este un ecosistem real, fără de care România nu va evolua în acest sector deosebit de necesar pentru viitor.”, a declarat Mihaela Tudor, CEO și Fondator 2Value, moderatoare Cluj Innovation Days.

  Cea de-a X-a ediție a Cluj Innovation Days a fost organizată cu sprijinul partenerilor Digitalio, Accenture România, CertSIGN,  CodeCrafter by BT, Morphoza și Rombat.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...