Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților, a vorbit în exclusivitate pentru Digitalio – In the Loop la Cluj Innovation Days despre provocările României pentru a crește nivelul de conectivitate și accesibilitate la Internet și pentru implementarea infrastructurii 5G.
Care sunt pașii de urmat pentru România
Deși România este într-o situație favorabilă în ceea ce privește nivelul conectivității, viteza de Internet și prețurile la care sunt accesibile aceste servicii pentru populație, totuși, Sabin Sărmaș avertizează că această stare de fapt se poate schimba în timp, fără un dialog între autorități și mediul privat.
„România, din punct de vedere al conectivității stă bine, dar suntem într-o perioadă destul de riscantă și nu e un bun câștigat pentru totdeauna. De foarte multe ori, ni se pare că dacă am investit într-un sistem informatic e rezolvat pentru 50 de ani. Este rezolvat, de fapt, pentru 5 sau 10 ani. Dacă avem cea mai bună viteză la Internet din Europa pe anumite segmente, nu înseamnă că suntem rezolvați pe 50 de ani.”
Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților
Adoptarea infrastructurii 5G este primul pas de pe foaia de parcurs a României în ceea ce privește conectivitatea în anii care urmează, susține Sabi Sărmaș.
„Infrastructura 5G va crește presiunea pe cererea de bandă atât de mare încât s-ar putea să avem provocări serioase. România, Guvernul și Parlamentul ar trebui să stea mai serios la masă cu actorii care oferă servicii de telecomunicații în România, cu operatorii, să vadă cum reușesc ei să implementeze infrastructură 5G în România – acesta este primul pas pe foaia de parcurs. Să vedem apoi cum creștem infrastructura de fibră optică, pe care astăzi o avem, dar care nu va mai fi suficientă în următorii ani și cum reușim să ținem abonamentele, cu o competiție deschisă în România, astfel încât să avem în continuare cel mai mic preț la Internet din Europa – pentru că România este pe primul loc (nr. La acest capitol al prețurilor mici la internet) și este un lucru extraordinar de bun, pentru că am avut o piață matură, competitivă în ultimii ani.
Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților
Potrivit lui Sabin Sărmaș, parcurgerea acestor pași de către România nu va fi fără provocări:
„Sunt niște provocări care vin din mai multe zone. Din considerente ce țin de securitatea cibernetică și echipamentele care pot fi utilizate, din motive care țin de consumul de energie, care are un impact în prețul serviciilor oferite și așa mai departe.”
Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților