Burduja: Investițiile in sectorul aerospațial au factor de multiplicare de 12, adică 12 euro generați pentru fiecare euro investit de statul român

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că investițiile in sectorul aerospațial au factor de multiplicare de 12, adică 12 euro generați pentru fiecare euro investit de statul român. Declarația vine în contextul în care zilele trecute s-a efectuat plata datoriei principale la Agenția Spațială Europeană (ESA), astfel că România și-a recâștigat dreptul de vot și statutul.

Între 2017-2019, guvernul de atunci a refuzat să mai plătească această contribuție, Romania acumulând datorii de zeci de milioane de euro și pierzând încă din vara lui 2018 dreptul la vot.

”Astăzi am avut o discuție excelentă cu Josef Aschbacher, Directorul General al ESA. Mi-a relatat că în Consiliul ESA de săptămâna trecută, la aflarea veștii că România și-a platit datoria și revine ca membru cu drepturi depline, delegații din toate statele membre ne-au aplaudat la scenă deschisă. Un moment emoționant, cu atât mai mult cu cât, în cuvintele șefului ESA, România este recunoscută pentru excelență în cercetare aerospațială.”, a scris Burduja pe pagina de socializare.

Sebastian Burduja va reprezenta Românie, pe 22-23 noiembrie, la reuniunea interministerială de la Paris unde va negocia de la egal la egal cu toate celelalte state membre pentru ca cercetătorii români să poată beneficia de programele ESA.

”Poate vă întrebați ce contează toate acestea. Sigur, m-am obișnuit că vestile bune nu fac stiri si nici rating. Dar mersul lumii, mai ales în regiunea noastră, ne arată importanța strategică a cuceririi spațiului cosmic, iar Romania are cu ce contribui la aceasta misiune. Nu e doar o chestiune de mândrie naționala, este si inteligenta economică, investițiile in sectorul aerospațial având factor de multiplicare de 12, in medie. De 12 euro generați pentru fiecare euro investit de statul român.”, a mai scris Burduja.

Burduja spune că și-ar dori ca știri precum cea referitoare la faptul că o româncă va face parte din echipa NASA care va cerceta “fenomenele aeriene neidentificate” să fie mult mai prezente.

”Aceasta este un titlu pe care mi-aș dori să îl văd făcând înconjurul presei din România. Anamaria Berea este parte din echipa de 16 specialiști de top ai NASA. Este profesor de Data Science la George Mason University din Fairfax, Virginia, și cercetător afiliat al SETI Institute in Mountain View, California, și Blue Marble Space Institute of Science in Seattle. Cercetările ei se concentrează pe apariția comunicării în sistemele vii complexe și pe aplicațiile științei datelor în astrobiologie. Știți ce e interesant? Că a terminat Academia de Studii Economice, licență și doctorat, înainte de doctoratul de la Universitatea George Mason. Felicitări, Anamaria Berea. Mulțumim că ne faci cinste!”, a concluzionat Burduja.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img