More

  RAPORT | Atacurile cibernetice care au vizat unităţi medicale, au condus la o creștere cu peste 20% a mortalităţii în acele spitale

  Datele informatice privind pacienţii pot fi folosite ca armă în contextul războiului de lângă noi. Oricând ne putem aştepta la un atac cibernetic masiv asupra sistemelor de sănătate, avertizează experţii. Au deja semnale că hackerii ruşi ar viza infrastructura critică nu doar din Ucraina, ci şi din ţări aliate. Exemplul Irlandei – unde aproape tot sistemul sanitar a fost blocat, anul trecut, de un atac cibernetic – arată cât de expuse sunt datele medicale.

  Potrivit Institutului Ponemon, care a chestionat aproape 650 de profesionişti IT din sănătate, la 90 la sută din unităţile medicale au fost peste 40 de atacuri, în medie, în ultimul an.

  De cele mai multe ori, hackerii cer bani în schimbul informațiilor sensibile.

  Pot muri oameni şi de la un atac cibernetic! O spune şeful securităţii IT al unui grup de spitale din Irlanda. Anul trecut, hackerii au criptat 80 la sută din datele informatice care există în sistemul naţional irlandez de sănătate.

  La ATI, totul este digital. Rezultatele de la laborator nu mai erau disponibile, tot sistemul de suport pentru decizia clinică – imagistică, radiologie, datele privind alergiile nu mai erau disponibile.”, spune dr. Michael Connolly, şeful securităţii IT la un grup de spitale din Irlanda. 

  5 zile au fost blocate informațiile medicale și au fost întrerupte tratemente. O jumătate de an a durat revenirea și încă mai sunt efecte ale atacului.

  Dovezile indică un atac rusesc asupra sistemului nostru de sănătate. Ei atacă operatori de servicii esenţiale, furnizori de utilităţi, spitale, bănci. Atacurile sunt iminente. Ei consideră că cine este un aliat al Ucrainei este un inamic al Rusiei, iar dacă sistemele sunt vulnerabile, vor fi lovite. Să vă aşteptaţi la un atac!”, mai spune dr. Michael Connolly.

  Atacurile hackerilor s-au înmulţit odată cu pandemia, iar sistemele IT din sănătate sunt cele mai expuse. Vizate sunt pot fi şi spitalele din România, unde sunt mari vulnerabilităţi.

  Atunci când vorbim de sectorul sanitar, vorbim de lipsa de personal, de lipsa educaţiei cibernetice în ceea ce priveşte securitatea datelor, în ceea ce priveşte cerinţe minime.” susține Octavian Popa, reprezentantul Directoratului Naţional de Securitate Informatică. 

  Până acum, atacurile au fost oprite cu succes.

  Ameninţări există în fiecare zi. Atacuri vizavi de adresele de e-mail ale angajaţilor, atacuri vizavi de baza de date, etc. Există aparate medicale de transmisie de date care sunt foarte bine securizate, dar care pot fi și ele țintite.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...