Google vrea să renunțe la parole pentru Android și Chrome

0
197

Gigantul tehnologic a anunțat că va pune astăzi la dispoziție funcția de eliminare a parolelor, sub formă de testare, pentru utilizatorii din Google Play Services Beta sau Chrome Canary, urmând ca disponibilitatea generală să fie introdusă mai târziu în cursul anului. În afară de dispozitivele Android și Chrome, passkey-urile (n.r. chei de acces) au devenit disponibile mai devreme și cu Safari pe iOS 16 și macOS Ventura.

În principiu, codurile de acces vor înlocui parolele. Totuși, în loc să trebuiască să mențină un model alfanumeric pentru un anumit site, acestea vor folosi dispozitivul pe care utilizatorul îl ține în mână. Sistemul de suport pentru recunoașterea amprentelor digitale, a recunoașterii faciale sau orice sistem de operare pe bază de passkey va folosi dispozitivul pentru a crea o cheie privată care se suprapune cu cheia publică a unui serviciu, conform Digital Trends.

Combinația de coduri va fi cheia de acces al userului. Cheile de acces se pot folosi alături de parole sau în locul acestora. Se vor stoca în managerul de parole al dispozitivului respectiv, inclusiv în Password Manager de la Google și în KeyChain de la iCloud.

În momentul de față, passkey-urile vor funcționa doar cu aplicații web pe Android. Acest lucru este totuși destul de util, deoarece userii pot fi conectați la aplicațiile web și de pe PC dacă dispun de chei de acces stocate pe telefon.

În timp, Google va permite crearea de passkey-uri direct în aplicații, iar utilizatorii vor putea experimenta o viață în mediul online mai sigură și fără parole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here