More

  Furt de NFT-uri valorând milioane de dolari, la Paris

  Cinci persoane au fost puse sub acuzare, miercuri, la Paris, suspectate că au format o reţea prin care recuperează în mod fraudulos dreptul de proprietate asupra elementelor unei colecţii “deosebit de preţuite” de NFT-uri, certificate de autenticitate pentru obiecte digitale, a indicat procuratura din Paris către AFP.

  Aceşti cinci tineri sunt urmăriţi penal în cadrul unei anchete judecătoreşti deschise miercuri pentru înşelăciune în formă organizată, spălare de bani şi asociere de infractori.

  Aceştia ar fi recuperat în mod fraudulos între sfârşitul lui 2021 şi începutul lui 2022 proprietatea acestor NFT-uri, în special a capetelor de maimuţe “Bored Ape”, a căror valoare este estimată la 2,5 milioane de dolari, potrivit aceleiaşi surse.

  Parchetul din Paris a declarat că a deschis o anchetă pe 23 august cu privire la aceste furturi NFT, încredinţate Oficiului Central pentru Combaterea Crimelor legate de Tehnologiile Informaţiei şi Comunicaţiilor (OCLCTIC).

  Christophe Durand, adjunctul şefului acestui serviciu, a explicat pentru AFP că ancheta a început “la sfârşitul anului 2021 din proprie iniţiativă”, după ce au urmărit investigaţiile de pe internet cu privire la aceste presupuse furturi efectuate de un internaut.

  Sub pseudonimul ZachXBT, acest internaut a cercetat “evenimentele comunităţii de proprietari ai seriei limitate Bored Ape Yacht Club”, a precizat Christophe Durand. Fotbalistul de la PSG Neymar, rapperul american Eminem şi Paris Hilton şi-au afişat deja apartenenţa în acest cerc.

  Modul de operare descris a fost următorul: indivizii au declarat prin intermediul unui site web proprietarilor acestor NFT-uri că îşi pot transforma operele de artă digitale statice în fişiere animate. Un site de phishing s-ar fi aflat în spate. Acesta determina victimele să renunţe fără să ştie la codurile lor de transfer NFT.

  Potrivit Parchetului din Paris, au fost identificate cinci victime, dintre care uneia i-ar fi fost furate trei NFT-uri pentru prejudicii estimate la 2,5 milioane de dolari. Doar una dintre aceste maimuţe ar valora aproape un milion de dolari.

  OCLCTIC a plasat luni în arestul poliţiei şapte persoane, cinci tineri născuţi între 1998 şi 2003, care locuiesc în Paris, Caen şi Tours, şi părinţii unuia dintre ei, potrivit Parchetului din Paris. Potrivit procuraturii, părinţii au fost eliberaţi fără urmărire penală în această etapă.

  Dintre cei cinci inculpaţi, doi sunt suspectaţi că au făcut site-ul şi marketingul, iar alţi trei că ar fi făcut reclamele şi operaţiunile de spălare de bani, potrivit lui Christophe Durand. Doi dintre aceşti cinci tineri, deja identificaţi de ancheta lui ZachXBT, sunt consideraţi principalii de către instanţe.

  Anul trecut, startup-ul american Yuga Labs a creat NFT-urile “Bored Ape Yacht Club”, jetoane bazate pe blockchain reprezentând un set de 10.000 de maimuţe din desene animate generate de computer.

  Pe măsură ce popularitatea jetoanelor nefungibile (NFT) – active cripto care reprezintă fişiere digitale, cum ar fi imagini, videoclipuri sau articole dintr-un joc online – a explodat, preţurile “Bored Ape” au crescut pentru a aduce sute de mii de dolari fiecare. Au devenit una dintre cele mai proeminente mărci NFT, “Apes” fiind vândute la casele de licitaţie de top şi deţinute de celebrităţi precum Neymar, Eminem, Paris Hilton şi Madonna.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...