Google a făcut un nou anunț privind jocurile în cloud. Gigantul technologic lansează Chromebook-uri perfecționate pentru cloud gaming, realizate de producători diferiți. În urmă cu câteva săptămâni compania a precizat că își închide serviciul de cloud gaming Stadia în 2023, dar se pare că nu planurile bazate pe tehnologia cloud încă sunt în desfășurare.
Compania a încheiat parteneriate cu alte firme mari ce oferă servicii de jocuri în cloud, precum Nvidia GeForce Now, Microsoft Xbox Cloud Gaming și Amazon Luna, pentru a pune la dispoziția utilizatorilor titluri renumite. Mai mult de atât, Google a colaborat cu producători de accesorii precum Acer, Corsair, HyperX, Lenovo și SteelSeries, conform TechCrunch.
Acest prim set de Chromebook-uri pentru jocuri în cloud realizate de Acer, Asus și Lenovo dispune de multe caracteristici interesante. Printre acestea se numără ecrane de înaltă rezoluție cu rate de reîmprospătare de cel puțin 120Hz, compatibilitate cu Wi-Fi 6 sau 6E, sistem audio de înaltă calitate și tastaturi RGB cu anti-ghosting (o funcție care înregistrează cu exactitate toate apăsările de taste chiar și atunci când apăsați mai multe taste deodată).
Primele dispozitive lansate vor avea un preț cuprins între 399 și 799 de dolari, pentru a fi cât mai atractive pentru fanii de gaming.
La momentul actual, Google nu dispune de cerințe sau certificări de Chromebook pentru jocurile în cloud. Așadar, nu se știe dacă viitoarele dispozitive trebuie să îndeplinească anumite specificații pentru a fi incluse în acest program, dar Google va insista ca primul set să aibă cel puțin ecrane cu rată de reîmprospătare ridicată și o bună conexiune la Wi-Fi.
Pe aceste Chromebook-uri pentru jocuri se poate rula cel mai înalt nivel de performanță GeForce Now RTX 3080, care suportă rezoluții de până la 1600p, rate de cadre de până la 120 de cadre pe secundă și funcții precum ray tracing (n.r. o metodă avansată de a randa lumină și umbre în cadrul unei scene) pentru o experiență vizuală bogată. GeForce Now va fi preinstalat pe dispozitivele de lansare, iar cumpărătorii vor primi gratuit un abonament RTX 3080 pentru trei luni.
Există și o serie de aspecte mai puțin prietenoase cu care se confruntă gigantul tehnologic. De exemplu, Google recunoaște faptul că aceste Chromebook-uri au fost în mare parte cunoscute ca dispozitive accesibile pentru muncă și educație, dar nu au fost inițial construite cu adevărat pentru jocuri. Prin urmare, așteptările nu pot fi foarte mari din parte comunității de gaming.
“În timp ce lansăm primele Chromebook-uri concepute pentru jocuri în cloud, înțelegem că, în prezent, Chromebook-urile nu sunt neapărat cunoscute ca fiind laptopuri pentru jocuri.”
Declarația lui John Maletis, vicepreședinte al departamentului Chrome OS Product, Engineering and UX
Un alt lucru de care Google trebuie să țină cont este faptul că lansare noilor dispozitve a fost anunțată la câteva zile după închiderea Stadia, deci este firesc ca multe persoane să pună la îndoială potențialul cognitiv al programului. În acest program, Google are doar rolul de a fi distribuitor al sistemului de operare Chrome OS, deoarece de restul detaliilor tehnice se vor ocupa partenerii săi.
Google vrea să își lase amprenta în sfera de cloud gaming, dar pentru ca acest lucru să fie realizabil, producători, furnizorii de jocuri în cloud și caracteristicile Chrome OS trebuie să ofere rezultate categorice care vor atrage clienții.