Companiile de criptomonede ar trebui să pună deoparte capital, într-un mod similar cu sistemul bancar, dacă întreprind activități similare. Aceasta a fost propunerea de marți a autorităților de reglementare cu privire la primele norme globale referitoare la criptomonede, în condițiile în care perioada de bear market (n.r. perioadă în care activele scad considerabil) a lichidat 2 trilioane de dolari din acest sector.
Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB), care coordonează elaborarea de norme financiare în cadrul Grupului celor 20 de economii (G20), a formulat nouă recomandări pe care membrii trebuie să le aplice, conform Reuters.
La momentul actual, sectorul crypto este în mare parte nereglementat în majoritatea țărilor și respectă doar normele de protecție împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, în timp ce autoritățile de reglementare avertizează investitorii că riscă să își piardă toți banii.
Klaas Knot, președintele băncii centrale olandeze care prezidează FSB, a declarat că această scădere bruscă a criptomonedelor a consolidat evaluarea consiliului cu privire la vulnerabilitățile structurale existente.
“Mai mulți creditori de criptomonede au eșuat în timpul recentelor turbulențe de pe piață, ca urmare a vulnerabilității față de criptomonede, a capitalizării, a expunerilor concentrate la active riscante, a tranzacțiilor și afacerilor riscante”.
Declarație a FSB
Propunerile au fost supuse consultării publice până la 15 decembrie, înainte de a fi finalizate până la jumătatea anului 2023, când membrii FSB ar trebui să exercite presiune asupra UE pentru ca acestea să fie puse în aplicare.
Propunerile urmăresc o coerență transfrontalieră în reglementarea activelor digitale, mai ales în contextul în care Uniunea Europeană finalizează norme revoluționare pentru reglementarea sectorului începând cu 2024.