Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (ITU) recomandă utilizarea de noi soluţii de energie inteligentă pentru răcirea Centrelor de date, inclusiv utilizarea aerului rece din exterior sau a lichidului, în aşa fel încât să fie atinse obiectivele ecologice şi durabile, stabilite la nivel global.
Astfel, Centrele de date pot utiliza în mod optim energie regenerabilă şi pot implementa tehnologii de răcire de ultimă oră pentru a reduce necesarul de energie destinat răcirii acestor sisteme.
Conform unui document tehnic de propunere al organizaţiei, intitulat “Smart energy solutions for data centres”, Recomandarea ITU-T L.1381 ia în considerare o strategie de control inteligentă pentru întregul sistem energetic, inclusiv soluţiile de alimentare cu energie şi de răcire, a centrelor de date pentru a obţine o eficienţă energetică mai mare şi pentru a reduce consumul total de energie.
“În primul rând, pentru un sistem de aport de energie multiplă, inclusiv panouri solare fotovoltaice (PV), vântul, celulele de combustibil, reţeaua electrică, generatoarele de energie şi bateriile pot fi conectate la un sistem. Recomandarea ITU-T L.1381 ia în considerare modul de control al acestor aporturi diferite de energie într-un mod inteligent pentru a creşte eficienţa energetică şi pentru a reduce emisiile de carbon. În plus, pentru sistemele de răcire inteligente, recomandarea ITU-T L.1381 ia în considerare modul de utilizare a aerului rece din exterior şi maximizarea utilizării răcirii laterale în Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC), de exemplu, răcirea rack-urilor TIC, metodele de răcire pe rând şi răcirea cu lichid. Recomandarea ITU-T L.1381 se concentrează pe soluţii de energie inteligente pentru Centrele de date pentru a atinge obiective ecologice şi durabile, inclusiv cele care sunt ecologice, reduc emisiile de carbon, cresc eficienţa energetică şi prelungesc durata de viaţă a produsului”, se menţionează în document.
În cazul răcirii Centrelor de date cu ajutorul aerului, această recomandare se aplică în special pentru acele puncte de mărimi diferite, amplasate în locuri cu o calitate bună a aerului. “Pentru locurile cu o calitate slabă a aerului, modul de răcire IEC (Indirect Evaporative Cooling, n.r.) plus compresor poate fi ales pentru a creşte foarte mult perioada de timp de răcire naturală”, precizează sursa citată.
În perioada 26 septembrie – 14 octombrie are loc la Palatul Parlamentului cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22), la care participă peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări.
România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care organizează acest eveniment de anvergură, unde se vor stabili politicile generale ale UIT, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024 – 2027, care vizează întreaga activitate a organizaţiei, dar, cu precădere, aspecte-cheie referitoare la incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) şi reţelele 5G şi viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi şi emergente.
Alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), parteneri în organizarea conferinţei sunt: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune.Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.
Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.
Înfiinţată în urmă cu 157 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.