More

  Timp de două zile, Sibiu a fost capitala IT-ului românesc, cu ocazia Sibiu Innovation Days

  Ajuns la cea de-a treia ediție, evenimentul Sibiu Innovation Days s-a desfășurat în 29 și 30 septembrie, în organizarea Universității ”Lucian Blaga”, prin intermediul Institutului de transfer de cunoaștere Hasso Plattner și a Cluj IT Cluster, asociația de specialitate cea mai reprezentativă pentru IT-ul românesc.

  Sibiu Innovation Days (SID2022) este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică. Evenimentul a reunit la Sibiu experți mondiali din domeniu, reprezentanți ai autorităților publice naționale, dar și de la nivel european, cu toții explorând tema transformării digitale în contextul provocărilor și riscurilor în era post-pandemică.

  Pe parcursul celor două zile ale conferinței s-au explorat câteva subiecte de actualitate cum ar fi securitatea cibernetică și știrile false, transformarea educației cerută de viitorul muncii, dobândirea unor abilități antreprenoriale și de leadership, Guvernare inteligentă și Industria 5.0, corectitudine și echitate în ce privește Inteligența Artificială, toate acestea aplicate în procesul de transformare digitală. De asemenea, reprezentanții ULBS au punctat modul în care comunitatea academică poate adăuga valoare proiectelor și inițiativelor de succes care se ”nasc” în acest creuzet al inovării care este mediul universitar.

  De altfel, Sibiu Innovation Days are drept scop declarat să consolideze colaborarea dintre toți factorii interesați, îmbunătățind modul în care înțelegem și folosim serviciile inovatoare disponibile în regiunea Sibiu, în Transilvania și România. Conferința reprezintă o componentă importantă în consolidarea poziției orașului Sibiu ca centru de inovare emergent.

  Am ascultat cu mare interes intervenția lui Christoph Meinel – Director & CEO al Hasso Plattner Institute Potsdam Germania, care a vorbit despre drumul ce trebuie parcurs către tehnologiile digitale sustenabile, intervenția Ramonei Samson – Chief Economist Unit la DG Research and Innovation, Comisia Europeană care a vorbit în cea de-a doua zi a evenimentului despre viziunea europeană în ceea ce privește trecerea de la Industria 4.0 la Industria 5.0, sustenabilă, digitală și ecologică, dar și intervenția profesorului Yiran Chen de la Duke University SUA care a vorbit despre rețelele viitorului din perspectiva AI.

  De altfel, cei aproape 50 de invitați la Sibiu Innovation Days – specialiști IT, experți ai Comisiei Europene și oameni de afaceri din România, Germania, Franţa, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Norvegia, Austria – au avut fiecare intervenții de excepție, iar înregistrarea video vă permite, celor care citiți acest material, să vedeți în integralitatea lui evenimentul de la Sibiu.

  Am remarcat efortul extraordinar făcut de echipa de organizatori, în frunte cu profesorul Adrian Florea, directorul Institutului de transfer de cunoaștere Hasso Plattner de la Sibiu, cel care a fost inima și sufletul evenimentului. De altfel, priceperea profesorului Florea este întrecută doar de modestia lui. Pot spune, fără să greșesc în niciun fel, că succesul Sibiu Innovation Days și creșterea de la an la an a evenimentului i se datorează, fiind fără îndoială omul care reușește să adune în jurul său și al instituției pe care o conduce atât reprezentanții mediului academic mondial, cât și reprezentanții mediului de afaceri și cel instituțional din țară și de la Uniunea Europeană.

  De altfel, una dintre ideile profesorului Adrian Florea care s-a dovedit a fi de mare succes, a fost organizarea unui hackathon destinat studenților din zona tehnică, dar și elevilor de la licee de profil, totul în marja Sibiu Innovation Days. La competiție s-au înscris 11 echipe cu peste 40 de participanți, cu toții concurând pentru premii care au depășit 20.000 de euro. Energia și dedicarea participanților la hackathon a fost remarcată de unul dintre membrii juriului, profesorul Cătălin Vrabie de la SNSPA, care mi-a spus că a fost plăcut surprins să vadă cu câtă tenacitate și dorință de a face lucruri extraordinare sunt înzestrați acești tineri.

  Una dintre echipele care s-au remarcat este cea numită ”MVP team”, formată din trei elevi de clasa a X-a, care au propus un proiect pe care l-au început de la zero în cadrul hackathon-ului. Ei au antrenat un modul de AI pentru a clasifica imagini. TensorFlow furnizează platforma principală de lucru, deși tehnologiile folosite echipă sunt cel puțin zece. Realizarea cea mai mare – probata printr-o demonstrație – este identificarea literelor din alfabet arătate la cameră de persoane cu deficiențe de vorbire și auz (surdo-muți). O aplicație extrem de utilă, având în vedere potențialul de traducere a acestui limbaj într-un format recognoscibil și editabil.

  Și echipa ”Shipd a venit cu ceva foarte interesant: un sistem de drone capabile sa transporte peste traficul orașelor aglomerate echipament medical de urgență. O altă echipă care a venit cu o soluție interesantă este cea formată din sucevenii de la ”Assist Innovators” care au propus printr-un algoritm de Machine Learning implementat într-o extensie a browser-ului Chrome să identifice dacă, și în ce proporție, un articol de pe internet este Fake News.

  Premiile generoase oferite de Institutul Hasso Plattner, alături de companiile Marquardt și Continental, dar și de celelalte corporații prezente, au făcut din acest eveniment unul memorabil pentru toți participanții.

  Discutând cu prof.univ.dr.ing. Adrian Florea, am înțeles viziunea lui referitoare la faptul că Universitățile trebuie să reprezinte pentru societate “creuzete de inovare” promovând învățarea pe tot parcursul vieții și sprijinirea mecanismelor pentru ecosistemele antreprenoriale regionale, dezvoltarea de startup-uri, transferul de cunoaștere, facilitând evoluția României din punct de vedere al inovării.

  ”Răspândirea tehnologiilor inteligente în procesele de producție și nu numai, sistemele de tip IoT și comunicațiile interumane, cele de tip mașină–om sau mașină–mașină fac din Inteligența Artificială și securitatea cibernetică topicuri fierbinți pentru specialiștii IT. Toate acestea reprezintă lucruri de actualitate pentru toţi membrii comunităţii sibiene şi m-am bucurat să le putem dezbate aici la Sibiu Innovation Days 2022”, spunea profesorul Florea, Director al Centrului de transfer de cunoaștere Hasso Plattner din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu.

  Asociația Cluj IT, cel mai reprezentativ cluster de acest gen din România, a fost reprezentată la Sibiu Innovation Days de vicepreședintele Daniel Homorodean, care a vorbit despre internaționalizarea atât de necesară companiilor românești din domeniu, dar și despre dezvoltarea unui ecosistem global de parteneriate.

  Trebuie spus că evenimentul de la Sibiu este o extensie a evenimentului fanion al Cluj IT, respectiv Cluj Innovation Days, care în acest an ajunge la cea de-a zecea ediție și se desfășoară între 17 și 27 octombrie la Cluj-Napoca.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...