More

    Impactul climatic al Bitcoin este mai mare decât mineritul aurului

    Bitcoin (BTC) nu mai poate fi considerat “aurul digital”, potrivit unui studiu care sugerează că această criptomonedă are un impact asupra climei mai mare decât cel al mineritului de aur real. Moneda ar avea același consum precum cel al extracției de gaze naturale sau al creșterii vitelor pentru carne.

    Studiul efectuat la Universitatea din New Mexico, publicat în revista Scientific Reports, a evaluat costul climatic al diverselor mărfuri ca parte a capitalizării globale a pieței lor. Spre exemplu, producția de carne de porc generează un impact uriaș asupra climei, însă acest lucru este consecința unei piețe foarte mari.

    Alte domenii, cum ar fi industria cărbunelui, provoacă daune aproape la fel de mari ca întreaga valoare a pieței pe care o susțin, circa 95%, potrivit analizei.

    În cazul Bitcoin, lucrurile nu sunt la fel de simple. Daunele climatice cauzate de producerea monedei digitale au reprezentat în medie 35% din valoarea sa de piață în ultimii cinci ani, atingând un maxim de 82% în 2020, conform The Guardian.

    Prejudiciul disproporționat al “aurului digital” asupra climei provine din faptul că se bazează pe un proces de calcul pentru verificarea tranzacțiilor numit “proof-of-work” (n.r. dovadă a muncii), care necesită cheltuieli uriașe de energie electrică pentru a funcționa, recompensându-i pe cei care mențin sistemul cu șansa de a câștiga Bitcoin.

    Un alt studiu efectuat de Universitatea din Cambridge, cu privire la mineritul de Bitcoin, susține că “combustibilii fosili reprezintă aproape două treimi din totalul de electricitate (62,4%), iar sursele de energie durabilă restul de 37,6% (dintre care 26,3% sunt surse regenerabile și 11,3% nucleare)”.

    Cu toate acestea, chiar dacă consumul de electricitate generată este încă uriaș în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, emisiile globale ale Bitcoin au scăzut în ultimele 12 luni din cauza scăderii puternice a valorii criptomonedei. În prezent, BTC se tranzacționează cu aproape 19.255 de dolari, înregistrând o pierdere de 72% față de vârful de anul trecut. Prin urmare, emisiile au fost reduse cu aproximativ 14% față de anul 2021

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    spot_img

    Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

    - Visit our partner website- CLUJ IT

    You might also like...