Prețul criptomonedei ETH, moneda nativa a blockchain-ului Ethereum a scăzut cu 19% în ultimele două săptămâni, pe măsură ce minerii Ethereum își lichidează fondurile în urma actualizării de software The Merge sau Fuziunea.
Imediat după ce upgrade-ul a fost finalizat cu succes la data de 15 septembrie, valoarea unui Ether a scăzut cu 10% în aceeași zi, ajungând de la 1.636 de dolari la 1.472 de dolari. Cea mai drastică scădere din ultimele două luni a fost înregistrată pe 21 septembrie, când Eth a atins cota de 1.216 pe majoritatea platformelor de criptomonede populare, precum Bybit.
Bursele de valori au scăzut în întreaga lume, în timp ce Rezerva Federală din SUA și alte bănci centrale cresc agresiv ratele dobânzilor pentru a combate creșterea inflației. De obicei, ratele mai mari îi descurajează pe investitori să tranzacționeze activele mai riscante, adică valutele digitale atractive, iar experții consideră criptomonedele printre cele mai riscante clase de active, conform The Wall Street Journal.
Fuziunea Ethereum a renunțat la modelul “proof-of-work“ sau PoW (n.r. dovadă a muncii) al rețelei și la computerele cu consum mare de energie necesare pentru a-l face să funcționeze, ceea ce a făcut ca sistemul să nu mai fie dependent de mineri. Prin urmare, aceștia au vândut ETH în masă, lucru care a sporit prăbușirea accelarată a criptomonedei.
Ethereum se confruntă și cu alte probleme în afară de scăderea minerilor. În timp ce actualizarea software-ului a decurs fără probleme majore, nu s-a putut stabili dacă există sau nu erori și bug-uri. Actualizările de software Ethereum din 2019, 2020 și 2021 au dus toate la apariția unor bug-uri, a declarat directorul general și cofondatorul FRNT Financial, Stéphane Ouellette.
Mai mult de atât, noua versiune a Ethereum este mai puțin descentralizată decât cea veche. Rețelele crypto, cum ar fi cele pentru Ether și Bitcoin, sunt concepute astfel încât oricine să poată descărca software-ul, să îl ruleze și, ulterior, să poată deveni un “nod” al rețelei. Aceste noduri consumau putere de calcul drept cost pentru a li se permite să opereze în rețea și să îi recompenseze pe mineri cu criptomonede create în urma procesului de PoW.
Acum, blockchain-ul Ethereum are la bază procesul de “proof-of-stake” sau PoS (n.r. blocarea unei anumite sume de monede într-o rețea de tip blockchain). Investitorii pot obține recompense, dacă își pun monedele la staking.
La momentul scrierii acestui articol, valoarea monedei ETH este de 1.333 de dolari.