București, gazdă pentru cel mai important eveniment dedicat sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor

0
174

Capitala României găzduiește, începând de luni, 26 septembrie, cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, evenimente care va reuni, timp de trei săptămâni, delegaţi din cele 193 de ţări membre şi are ca scop stabilirea liniilor generale ale politicii Uniunii, adoptarea planurilor strategice şi financiare pe următorii 4 ani şi alegerea conducerii organizaţiei pentru următoarea perioadă.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru comunicații și tehnologia informației, înființată în anul 1865, fiind astfel și cea mai veche dintre agențiile ONU. UIT are 193 de state membre, iar România a devenit parte a acestui prestigios organism încă din 1866, la doar un an de când au fost puse bazele a ceea ce este astăzi cel mai important centru de expertiză și singurul for global în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei informației.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor alocă resursele globale de spectru radio și orbitele pentru sateliți, dezvoltă standardele tehnice care asigură interconectarea rețelelor și tehnologiilor și acționează în vederea creșterii nivelului de acces la servicii de telecomunicații și tehnologie informațională în comunitățile defavorizate din acest punct de vedere, din întreaga lume.

„Suntem onorați să găzduim, la București, primul astfel de eveniment care are loc într-o țară a Uniunii Europene și am convingerea că toate instituțiile implicate în organizare vor înțelege importanța acestui demers. În scurt timp, ordonanța adoptată astăzi va fi completată printr-o hotărâre de Guvern prin care vom aloca sumele necesare către partenerii noștri cu atribuții în desfășurarea Conferinței. Faptul că Bucureștiul a fost ales să reunească pentru 2000 de participanți din 193 de țări ale lumii și reprezentanți ai organizațiilor internaționale pentru a trasa direcția transformării digitale în următorii 4 ani ne obligă să accelerăm, la rândul nostru, procesul de digitalizare a României, pentru care avem acum o alocare financiară substanțială prin PNRR, precum și un angajament ferm asumat în fața românilor, pentru că ei sunt beneficiarii eforturilor noastre în această direcție”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Activitatea UIT este structurată pe trei sectoare: Radiocomunicații (ITU-R), Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D), fiecare dintre aceste sectoare lucrând, în principal, prin intermediul conferințelor, grupurilor consultative și grupurilor de lucru/studiu, în cadrul cărora reprezentanții Statelor Membre negociază convenții, pe care se bazează funcționarea serviciilor de telecomunicații la nivel global.

Evenimentul cheie al UIT care se desfășoară o dată la 4 ani este Conferința Plenipotențiarilor UIT, în cadrul căruia reprezentanții cu drept de vot ai Statelor Membre ale Uniunii decid asupra rolului viitor al organizației, stabilesc politicile generale, adoptă planurile strategice și financiare ale Uniunii, aleg membrii echipei de conducere UIT, ai Consiliului UIT și ai Comitetul pentru Reglementările Radio. În cadrul Conferinței Plenipotențiarilor din 2018, care a avut loc în Dubai, România a fost aleasă membru în Consiliul UIT, ca reprezentant al Regiunii C (Europa de Est şi Asia de Nord), pentru cel de-al șaptelea mandat consecutiv.

Consiliul UIT este forul responsabil cu supervizarea activităților curente ale UIT în perioada dintre Conferinţe, întocmirea de rapoarte privind planificarea strategică și politică a UIT, coordonarea programelor de lucru şi aprobarea bugetului și a finanțelor Uniunii. Consiliul este format din 48 de state membre alese, din toate regiunile lumii.

Organizarea Conferinței Plenipotențiarilor UIT la București oferă țării noastre oportunitatea de a-și consolida parteneriatele în domeniu, atât cu țările Uniunii Europene, cât și cu statele vecine externe spațiului comunitar. Reuniunea de la București este importantă, de asemenea, pentru promovarea sectorului IT&C din România, care contribuie în prezent cu peste 6% la PIB-ul României.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here