More

  Companie care activează și în România, contribuție esențială la dezvoltarea noii rachete a Agenției Spațiale Europene

  Atos anunță că sprijină Agenția Spațială Europeană (ESA) în îmbunătățirile planificate pentru Vega-C, noua rachetă cu un singur corp, a cărei lansare inaugurală a avut loc pe 13 iulie 2022. Atos contribuie la acest program prin furnizarea de echipamente esențiale de testare pentru lansatorul principal și furnizează, de asemenea, echipamente de testare pentru vehiculul spațial reutilizabil „Space Rider”, care va fi lansat pe Vega-C, mărind versatilitatea și capacitățile de transport spațial ale acestui nou sistem european de lansare.

  Vega-C este o rachetă de nouă generație, mai puternică și mai flexibilă decât predecesorii săi și cu o capacitate mai mare de a transporta sateliți și nanosateliți. Aceasta sprijină competitivitatea globală a Europei, permițând misiuni spațiale importante, care răspund nevoilor instituțiilor și industriei europene.

  Atos face parte din echipa care dezvoltă o unitate de testare pentru racheta Vega-C în cadrul activităților de îmbunătățire a competitivității lansatorului. Echipa de experți spațiali Atos, cu sediul în Republica Cehă, furnizează un sistem numit „Vega Navigation Ground Support Equipment”, conceput special pentru a testa noua Unitate de Referință Inerțială a lansatorului. În plus, experții Atos cu sediul în România contribuie la vehiculul spațial „Space Rider”, care va fi lansat cu ajutorul rachetei Vega-C și va orbita timp de aproximativ 2 luni, înainte de a reveni pe Pământ. „Space Rider” va funcționa ca un laborator robotizat fără echipaj și va fi primul sistem de transport spațial reutilizabil din Europa.

  Mai precis, echipa Atos implementează echipamentul electric de sprijin la sol, care acceptă integrarea și validarea pentru diferite subsisteme ale „Space Rider”. Acest echipament include un sistem central de verificare, un echipament special de control pentru energie, frecvență radio, telemetrie și telecomenzi, un instrument de validare ombilical, un simulator de matrice solară, precum și multe alte simulatoare pentru diferite alte subsisteme.

  „Suntem mândri să oferim cea mai bună tehnologie – inclusiv testarea și monitorizarea prin satelit și analiza datelor spațiale – pentru o gamă largă de misiuni spațiale ale clienților noștri europeni, naționali, de apărare și comerciali. Cu mare emoție am urmărit lansarea inaugurală a Vega-C, un program ambițios și un foarte bun exemplu de cooperare europeană de succes în domeniul spațial!” a declarat Bruno Milard, VP, Head of Business Unit Aerospace & Defense Electronics, Atos.

  România este un contributor esențial la programul Vega-C. Experții români din diverse organizații au efectuat teste aerodinamice și acustice, verificări și validări ale sistemului de navigație Vega-C, precum și integrarea și validarea sistemelor pentru nava spațială „Space Rider” care zboară cu Vega-C.

  „Participarea României la programul de lansare ESA și în special la Vega-C, Ariane 6 și Space Rider reprezintă o investiție importanță în viitorul domeniului spațial românesc. Am deschis calea organizațiilor românești de a contribui la realizarea celor mai noi rachete și vehicule spațiale europene. Colaborarea cu integratori europeni și companii europene deja consacrate în dezvoltarea vehiculelor spațiale a contribuit la dezvoltarea capacităților critice în țara noastră”, a menționat dr. Phys. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

  Atos în România este un centru de competențe esențiale pentru soluțiile globale ale Atos în domeniul spațial. Echipele locale au o experiență vastă în domeniile echipamentelor electrice de sprijin la sol, sisteme de control al misiunii, stații la sol și managementul identității federate.

  Experții Atos au contribuit deja la diverse alte misiuni importante ESA și non-ESA, cum ar fi Euclid, Juice, Proba-3, MetOp SG, Plato, Sentinel 5 & 6 și OneWeb.

  ###

  Despre Atos SE

  Atos este lider global în transformarea digitală, cu 112.000 de angajați și venituri anuale de cca. 11 miliarde de euro. Numărul 1 european în securitate cibernetică, cloud și calcul de înaltă performanță, Grupul Atos oferă soluții personalizate end-to-end pentru toate industriile din 71 de țări. Un pionier în servicii și produse de decarbonizare, Atos se angajează să facă un digital sigur și decarbonizat pentru clienții săi. Atos este o SE (Societas Europaea) și este listată la Euronext Paris.

  Scopul Atos este de a ajuta la proiectarea viitorului spațiului informațional. Expertiza și serviciile sale sprijină dezvoltarea cunoștințelor, educației și cercetării într-o abordare multiculturală și contribuie la dezvoltarea excelenței științifice și tehnologice. În întreaga lume, Grupul le permite clienților și angajaților săi, precum și membrilor societăților în general să trăiască, să lucreze și să se dezvolte sustenabil, într-un spațiu informațional sigur și securizat.

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...