More

  SUA acuză trei iranieni de orchestrarea unei vaste scheme de hacking și șantaj

  Trei iranieni au fost acuzați că au încercat să șantajeze organizații din Statele Unite, Europa, Iran și Israel, inclusiv un adăpost împotriva violenței domestice pentru sume de sute de mii de dolari, prin piratarea sistemelor informatice ale acestora, au declarat miercuri oficialii americani.

  Inculpații, numiți Mansour Ahmadi, Ahmad Khatibi și Amir Hossein Nikaein, sunt cetățeni iranieni care dețin sau sunt angajați ai unor companii tehnologice private din această țară.

  Potrivit acuzațiilor, cei trei bărbați s-au infiltrat în sistemele informatice ale unei game largi de întreprinderi și guverne între octombrie 2020 și august anul acesta, le-au criptat datele și au cerut plăți în Bitcoin de până la sute de mii de dolari. Unele victime, inclusiv un adăpost împotriva violenței domestice, au ales să plătească răscumpărarea pentru a-și recupera datele.

  Deși acuzațiile penale nu precizează dacă presupușii hackeri lucrau pentru guvernul iranian, o declarație separată a Departamentului de Trezorerie al SUA a afirmat că aceștia aveau legături cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice, o agenție iraniană de informații și securitate.

  Trezoreria a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva trioului iranian, precum și împotriva altor persoane și organizații despre care a spus că sunt părtașe la activitățile “malițioase” ale Teheranului în domeniul cibernetic și al ransomware-ului.

  Aceasta nu este prima dată cand Iranul este acuzat de SUA pentru astfel de atacuri.

  Săptămâna trecută, SUA a impus sancțiuni împotriva ministerului iranian de informații și a ministrului său, acuzându-i că, în iulie, au fost implicați într-un atac cibernetic devastator asupra Albaniei și că s-au implicat în alte activități cibernetice împotriva SUA și a aliaților săi, conform The Guardian.

  Un oficial de rang înalt a declarat miercuri că guvernul iranian nu îi descurajează pe cetățenii săi să ia parte la activități de hacking, atâta timp cât daunele provocate sunt în afara țării.

  Este foarte probabil ca cei trei hackeri să scape basma curată și să nu fie arestați, dar oficialii au declarat că acuzațiile le vor micșora considerabil șansele să călătorească sau să își găsească un loc de muncă în afara țării.

  Răzvan Tănase

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...